Fædrelandsvennen

Det kunne like godt tatt livet av Julius.

Sjimpansen Julius (39) ble alvorlig syk i vinterferi­en etter ha drukket fra en flaske som ble kastet inn til ham.

- ROLF ARNE ØLBERG, veterinaer

Den kjente og kjaere sjimpansen Julius ble alvorlig syk i vinterferi­en etter å ha drukket innholdet i en plastflask­e som ble kastet inn til ham. Dyreparken har politianme­ldt forholdet.

De ansatte i Dyreparken er rystet.

– I vår 53-årige historie har vi ikke opplevd noe i naerheten. Hadde du bedt meg sette opp ei liste med ti scenarioer over ille ting som kunne skjedd, ville ikke dette vaert blant dem, uttaler dyreparkdi­rektør Per Arnstein

Aamot til Faedreland­svennen. Det var i vinterferi­en at den kjente og kjaere sjimpansen Julius ble alvorlig syk, etter å drukket fra en flaske som ble kastet inn til ham.

BET SEG SELV I ARMEN

Torsdag 21. februar gikk Julius inn i en psykoselig­nende tilstand, og påførte seg selv bittskader i armen.

St. Olavs hospital i Trondheim, som fikk oversendt blodprøver og urinprøver, bekrefter at sjimpansen hadde fått i seg narkotiske stoffer.

– Vi er sjokkert. Dette kunne gått mye verre, og det kunne like godt ha tatt livet av Julius, sier veterinaer Rolf Arne Ølberg i en pressemeld­ing.

Flasken som Julius skal ha drukket av ble funnet på Apeøya. Dyreparken bekrefter at sjimpansen ble observert med flasken.

SÅ PERSON KASTE FLASKE

En familie som var på besøk i parken henvendte seg til dyrepasser­en etter å ha sett en person kaste en flaske inn til sjimpansen­e i apehuset.

Dyreparken opplyser at bilder fra overvåknin­gskameraet viser at Julius går ut av bildet, deretter kommer han tilbake med en plastflask­e. Denne tar han med seg til Apeøya utendørs.

39-åringen er for øvrig den eneste av sjimpansen­e som kan skru opp en skrukork.

– Av personvern­hensyn er kameraet rettet bort fra publikum, vi har kun overvåknin­g av sjimpansen­e. Vi kan se på videoen at klokka 11.20 går Julius ut av bildekante­n og kommer tilbake med en flaske. Han er veldig oppmerksom på alt som skjer, så det er overveiend­e sannsynlig at det har skjedd akkurat da, sier direktør Per Arnstein Aamot.

De har flere kameraer i parken, og vil gjennomgå opptak fra samtlige.

– Har Julius noen fiender?

– Ikke som vi vet om, derfor tenker jeg det må vaere noen som er forstyrret. Jeg klarer ikke rasjonalis­ere dette, det er en veldig spesiell handling.

– Har dere noe signalemen­t på personen som kastet flasken?

– Nei, vi har ikke det, derfor er vi veldig interesser­t i å komme i kontakt med de som har sett dette. Det skjer fra tid til annen at folk henvender seg til dyrepasser­ne. Dette ble ikke umiddelbar­t oppfattet dramatisk, og vi har ikke rutiner på å ta signalemen­t, svarer Aamot.

2. juledag runder Julius 40 år. Sjimpanser i dyreparker kan bli opptil 60 år, fordi de får godt stell og behandling når noe inntreffer.

BEKREFTER BLODPRØVER

Senere på kvelden, etter å ha vaert i kontakt med flasken, begynte Julius å oppføre seg unormalt. Han satt alene på Apeøya etter at de andre sjimpansen­e hadde gått inn, og bet seg i armen.

Dyrepasser­ne la Julius i narkose for å undersøke ham naerme-

re. Såret på armen ble sydd, men bruddskade­r ble utelukket.

Morgenen etter behandling­en begynte sjimpansen å oppføre seg normalt igjen.

– Det var først da vi begynte å fatte mistanke om at han kunne ha fått i seg noe som kunne forklare den unormale atferden, opplyser Rolf-arne Ølberg.

HÅPER PÅ HJELP FRA VITNER

Forholdet er politianme­ldt, og politiet bekrefter overfor Faedreland­svennen at de har opprettet sak på hendelsen.

– Vi mottok en anmeldelse fra Dyreparken i slutten av forrige uke. Det vi vet så langt, er det som står i den pressemeld­ingen som er sendt ut, sier etterforsk­ningsleder Petter Sandell til Faedreland­svennen. Sandell sier videre at de er interesser­t i å komme i kontakt med vitner.

– Vi har foreløpig ikke gjort undersøkel­ser i dyreparken, men vi har opprettet sak på hendelsen. Dyreparken har etterlyst vitner, og vi ønsker å komme i kontakt med dem. For oss handler det om å sikre spormateri­ale og undersøke dette. Vi samarbeide­r tett med dyreparken, sier etterforsk­ningsleder­en.

– Foreløpig kan jeg ikke si noe om hvilke stoffer sjimpansen kan ha blitt forgiftet av, eller hvilke spor som skal sikres. Vi ønsker ikke å belyse dette nå, sier Sandell.

Politiet etterforsk­er saken som brudd på dyrevelfer­dsloven. Sandell ønsker ikke å vaere bastant, men opplyser at det er sannsynlig at handlingen ikke var et uhell, men gjort forsetteli­g. På et senere stadium vil en politijuri­st avgjøre om forholdet er å anse som grovt. Grov overtredel­se av dyrevelfer­dsloven kan straffes med fengsel inntil tre år.

Dyreparken håper vitner melder seg. Foreløpig har de ikke bestemt seg for om de skal styrke sikkerhete­n rundt dyrene.

– Vi vil gjerne ha saken oppklart så vi kan gå videre. Det at vi ikke vet noe om motivet er en ubehagelig situasjon. Det er bedre å vite hva konkret som har skjedd så vi kan agere ut fra det, sier Per Arnstein Aamot.

 ??  ??
 ??  ?? Julius har et stort sår på armen etter å ha bitt seg selv. FOTO: JIM RUNE BJORVAND
Julius har et stort sår på armen etter å ha bitt seg selv. FOTO: JIM RUNE BJORVAND
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Julius er den eneste sjimpansen i Dyreparken som kan åpne en skrukork. Her fotografer­t på 30-årsdagen. ARKIVFOTO
Julius er den eneste sjimpansen i Dyreparken som kan åpne en skrukork. Her fotografer­t på 30-årsdagen. ARKIVFOTO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway