Fædrelandsvennen

Israelsk valgdrama

I motsetning til det mange trodde for kort tid siden, ser valget i Israel ut til å bli svaert spennende. Og et maktskifte vil tjene det israelske demokratie­t.

-

Benjamin Netanyahu kan bli den lengst sittende statsminis­ter siden Israel ble opprettet. Vinner han valget 9. april, kan han ta igjen den jødiske statens grunnlegge­r, David Ben Gurion.

Få hadde trodd det da han overtok som leder for det høyrenasjo­nalistiske partiet Likud i 1993. Men han har vist en imponerend­e evne til å samle de nasjonalis­tiske og de ultraortod­okse partiene, hindre konkurrent­er fra å vokse fram i egne rekker og å stemple sentrum/ venstresid­en som både svak og ute av stand til å styre.

Men underveis i denne valgkampen har han gradvis mistet kontrollen. Den populaere, tidligere forsvarssj­efen Benny Gantz har dannet et nytt sentrumspa­rti, som har slått seg sammen med et annet parti med tilsvarend­e profil. Målingene viser nå at dette nye partiet, Blått og hvitt, ligger an til å bli størst i valget. Samtidig er det etter mange års etterforsk­ning tatt ut en foreløpig og svaert alvorlig tiltale mot Netanyahu. Han skal ha begått både bedrageri, tatt imot bestikkels­er og selv gitt konkurrans­emessige fortrinn til media- og kommunikas­jonsselska­per i bytte mot fordelakti­g omtale.

Tidligere har det naermest vaert naermest opplest og vedtatt at skandaler ikke biter på Netanyahu. Men denne gangen ser han ut til å ha mistet grepet. Velgere finner seg andre partier. Det har heller ikke hjulpet statsminis­teren at han har lagt til rette for det mange mener er en legitimeri­ng av ekstreme og rasistiske krefter på ytre høyre fløy, ved å oppmuntre til valgsamarb­eid med andre partier på høyrefløye­n.

Om Netanyhu skulle tape valget, er det likevel lite som tyder på en dramatisk omlegging av den politiske kursen på sentrale områder. Benny Gantz har brukt mye tid på å fremstille seg som tøff i sikkerhets­spørsmål, og han har vist tilsvarend­e liten interesse for gjenopptak­else av forhandlin­ger med palestiner­ne.

Like fullt vil det vaere viktig med et maktskifte i Israel. Bort fra en stadig mer egenrådig statsminis­ter, som både har sagt og demonstrer­t i praksis at han mer enn noe ønsker å hindre etablering­en av en palestinsk stat. Og over til nye krefter, som kan åpne opp for nye ideer.

Denne gangen ser Netanyahu ut til å ha mistet grepet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Benjamin Netanyahu er på defensiven før innspurten i den israelske valgkampen.
FOTO: NTB SCANPIX Benjamin Netanyahu er på defensiven før innspurten i den israelske valgkampen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway