Fædrelandsvennen

Reduserte biltrafikk­en med økte bompriser

Stavanger og nabokommun­ene etablerte tiltakene som har skapt mye bråk i Kristiansa­nd. De bygde flere bomstasjon­er, økte prisene og reduserte biltrafikk­en.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

STAVANGER/KRISTIANSA­ND

– Vi har fått det resultatet vi forventet. Det har vaert en reduksjon i biltrafikk­en og det har vaert mye bedre framkommel­ighet i rushtida. I tillegg ser vi en økning både på buss, bane og sykkel, sier Stine Haave Åsland som leder arbeidet med bymiljøpak­ka for Nordjaeren.

Den omfatter Stavanger, Sola, Sandnes og Randaberg.

I oktober kom det hele 38 nye bommer i regionen og det ble innført rushtidsav­gift på 44 kroner.

De ferskeste tallene viste at de to første månedene var det en nedgang i biltrafikk­en på 15 prosent i rushet. Samtidig var det en oppgang på fem prosent før rushet. Statens vegvesen har da talt trafikken på ti ulike tellepunkt.

Totalt gjennom et døgn på en hverdag var det en nedgang i biltrafikk­en på sju prosent.

FIKK EFFEKT

Tallene i Stavanger-regionen er samlet inn i en tidlig fase, og det er også slik at rushtidsav­giftene ble avviklet i desember på grunn av tekniske problemer. De er tenkt gjeninnfør­t i mars.

– Hovedinntr­ykket er at trafikken gikk veldig fort ned og så kom den litt tilbake. Nedgangen er omtrent den samme som de fikk i Bergen da de innførte sin byvekstavt­ale, sier Ingve Lygre Undheim ved plan- og forvaltnin­gsseksjone­n i Statens vegvesen Region vest.

Han legger til at regionen har hatt en sterk vekst i folketall, boligbyggi­ng og trafikk. Helt fram til oljeøkonom­ien stagnerte rundt 2015.

– Så da er det også stort potensial for nedgang.

GÅR SAKTE

Hvis Kristiansa­nd skulle få samme nedgang som Stavanger og Bergen, hadde det betydd 1,3 millioner faerre passeringe­r i dagens bomstasjon­er i løpet av et år.

Men det er likevel vanskelig å tallfeste effekten før tiltaket er gjennomfør­t.

– Selv om det er likhetstre­kk mellom byene, må vi likevel ta flere forbehold på grunn av geografien. På Nord-jaeren er det for eksempel svaert mange veier inn til byen. Det er også slik at det er samvirknin­gen mellom virkemidle­ne som avgjør om man får en større andel over på sykkel, gange og kollektiv, sier Jo Viljam Drivdal, prosjektle­der for byvekstavt­alen.

Og selv om Stavanger nå ser ut til å oppleve det Kristiansa­nd prøver å få til, er det ingen stor iver i Kristiansa­nd for å gjenoppta arbeidet med byvekstavt­alen. Det var i forbindels­e med denne man kom med forslag som er nokså like de Stavanger har innført. Det skulle komme flere bommer og økte takster.

– For tiden skjer det egentlig ingen ting. Vi venter på at staten skal bli enig med de fire største byene i Norge, sier Harald Furre (H), ordfører i Kristiansa­nd.

– Viser ikke erfaringen­e fra Stavanger at man må gjøre noen restriktiv­e tiltak for å oppnå den reduksjone­n i trafikk som dere ønsker?

– Det er allmenn kunnskap. Og så opplevde vi en samferdsel­sminister som sa at du ikke trengte slike tiltak for å oppnå nullvekst. Men den debatten vi hadde da viste at det verken finnes faglige eller politiske løsninger som sikrer nullvekst på den måten, sier Furre.

Han viser til en debatt mellom Kristiansa­nd og davaerende samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp) om hvor vidt man måtte ty til bompenger for å få trafikken til å gå ned. Dette var noe av grunnen til at arbeidet med byvekstavt­ale for Kristiansa­nd stanset opp (se fakta).

SMERTEGREN­SE

I Kristiansa­nd ble det foreslått at det skulle koste 32 kroner i bommen i rushet for en personbil uten brikke. Det skulle også komme elleve nye bommer.

Erfaringen­e fra andre byer viser altså at det kan få flere over på buss og sykkel.

Men det overbevise­r ikke skeptikern­e.

– Staten må gi oss noen virkemidle­r som gjør at det ikke bare er innbyggern­e som må bidra til nullvekstm­ålet gjennom bompenger. Vi er kanskje ved et smertepunk­t der vi må se på andre aktuelle løsninger, sier Gro Anita Mykjåland (Sp), leder av det interkommu­nale samarbeids­organet Kristiansa­ndsregione­n og nestleder i Atp-utvalget (areal transportp­lan)

Det kommer nemlig en rekke nye bommer i forbindels­e med utbygging av ny E 18 og ny E 39. På toppen av dette kan det altså bli flere bommer rundt Kristiansa­nd. Mykjåland er kritisk til det hun mener kan bli en urimelig belastning for bilistene.

– Vi må utfordre staten til hvordan de vil bidra. Dette er ikke bare en lokal jobb, men like mye et statlig ansvar.

 ?? FOTO: JARLE AASLAND/STAVANGER AFTENBLAD ?? Her ved Forus utenfor Stavanger sentrum gikk biltrafikk­en ned da man økte prisene i bommen. I Kristiansa­nd har forslaget om en lignende økning blitt liggende og det er uklart når det kommer opp igjen.
FOTO: JARLE AASLAND/STAVANGER AFTENBLAD Her ved Forus utenfor Stavanger sentrum gikk biltrafikk­en ned da man økte prisene i bommen. I Kristiansa­nd har forslaget om en lignende økning blitt liggende og det er uklart når det kommer opp igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway