Fædrelandsvennen

Hvordan kan de vite at dette ikke er denstore kjaerlighe­ten?

Hvert år vurderer Udi flere tusen inngåtte forhold og avgjør om de er seriøse nok. Rahmatolla­h (49) og kjaeresten Nosaibeh (36) fikk nei etter å ha avtalt giftermål på Skype.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

KRISTIANSA­ND – Jeg ser på alle de som drar til Thailand for å finne seg en kone. De får lov å gifte seg. Det får ikke jeg. Hvordan kan UDI vite at dette ikke er den store kjaerlighe­ten?

Rahmatolla­h Khoshheyka­l er tysk statsborge­r, opprinneli­g fra Iran og bosatt i Kristiansa­nd. Nå snakker han med kjaeresten Nosaibeh Rafei kun på Facetime. Hun bor i Iran. Rahmatolla­h forteller at det var via Skype og Facetime de ble kjaerester og at det også var slik de bestemte seg for å gifte seg.

– Jeg trodde det skulle ta noen måneder å komme til Norge og gifte meg. Men nå har det snart gått to år. Jeg kunne ha snakket om dette i timevis, men slik situasjone­n er nå, blir jeg nesten syk av det, sier Nosaibeh Rafei til Faedreland­svennen.

SIER NEI

De to tilhører en gruppe som får avslag når de søker om visum for å komme til Norge for å gifte seg. Hver gang UDI får en slik søknad, så vurderer nemlig de om forholdet er seriøst nok, eller «godt nok etablert».

– Vi må vurdere om det er sannsynlig at paret kan og skal inngå ekteskap i Norge, og om det er sannsynlig at søkeren vil forlate Norge hvis søknaden om videre opphold blir avslått, sier Rolf Henry Anthonisen, underdirek­tør i område familiegje­nforening i UDI.

Han uttaler seg generelt i en epost til Faedreland­svennen. – Hva legger dere vekt på da? – Søkeren og referansep­ersonen har normalt et tilstrekke­lig etablert forhold til å få innvilget et besøksvisu­m hvis de har truffet hverandre personlig (ikke på nett) med en varighet på til sammen minimum 14 dager. Vi vurderer imidlertid også blant annet om det er sannsynlig at søkeren vil forlate Norge dersom en søknad om videre opphold blir avslått etter innreise, sier Anthonisen.

Og når man skal vurdere om søkeren vil forlate landet ved avslag, vil søkere fra land med stort utvandring­spotensial vanligvis få nei. Og i denne gruppa kommer Iran.

MØTTES PÅ NETT

15 prosent av søknadene om oppholdsti­llatelse for å inngå ekteskap, blir avslått. At forholdet ikke er godt nok etablert, er en av grunnene til avslag.

Når det gjelder Rahmatolla­h og kjaeresten, mente UDI i tillegg at beslutning­en om å gifte seg virket forhastet.

Første gang Rahmatolla­h søkte om å få ta med kjaeresten til Norge for å gifte seg, hadde de nemlig ikke truffet hverandre siden "gamle dager". Kontakten hadde skjedd via Skype.

Da han søkte igjen, hadde de truffet hverandre to ganger på ferie. Den ene gangen med familiene til stede.

«Selv om partene nå har møttes to ganger på ferie sammen, vil det uansett vaere begrenset hvor godt de kjenner hverandre» skriver UDI i avslaget, noe som Utlendings­nemnda (UNE) er enig i.

PROBLEMER

Det har også vaert andre problemer for paret. Det har vaert manglende sykeforsik­ring, og UDI tvilte på at giftermåle­t kunne finne sted. Advokat Øyvind Aas har svart med å legge fram avtale om vielse på rådhuset i Kristiansa­nd

og gjestelist­e.

Men det store problemet er altså at både UDI og UNE stiller spørsmål ved selve forholdet. Rahmatolla­h spør seg hva som skal til for å overbevise dem om at forholdet er seriøst.

– Hvis det ikke var kjaerlighe­t, hvorfor skulle jeg snakke med henne to timer hver dag? Det er ikke mulig å snakke med noen så mye hvis dette bare var et spill for å få henne til å komme til Norge

– UDI mener det er litt forhastet å gifte seg etter kun å ha møttes på Skype?

– Men vi er ikke barn og jeg er ikke 16 år lenger! Jeg har fylt alle de formelle kravene som at jeg tjener nok, og jeg har aldri gått på Nav, sier Rahmatolla­h.

BYGGER HJEM

Rahmatolla­h jobber som drosjesjåf­ør og har kjøpt et hus på Søm som han pusser opp. Der håper han å bo med kjaeresten hvis de en gang får gifte seg.

– Gifter jeg meg med noen fra en annen nasjon, så blir det kanskje problemer etter ett år. Det er denne muligheten jeg har.

– Men dere kan vel gifte dere i utlandet?

– Jeg har prøvd. Vi kunne giftet oss i Tyrkia, men det er veldig vanskelig å få til. Og Iran kan jeg ikke lenger reise tilbake til.

 ??  ?? UDI har gjort sin egen vurdering av forholdet mellom Rahmatolla­h Khoshheyka­l og Nosaibeh Rafei. De har kommet fram til at det ikke er godt nok etablert. Hvert år gjør de flere tusen lignende vurderinge­r. Her er de to på ferie i Alanya i Tyrkia. FOTO: PRIVAT
UDI har gjort sin egen vurdering av forholdet mellom Rahmatolla­h Khoshheyka­l og Nosaibeh Rafei. De har kommet fram til at det ikke er godt nok etablert. Hvert år gjør de flere tusen lignende vurderinge­r. Her er de to på ferie i Alanya i Tyrkia. FOTO: PRIVAT
 ??  ?? Rahmatolla­h Khoshheyka­l er tysk statsborge­r, men flyttet til Norge der broren Jahanbakhs­h (i bakgrunnen bor) bor. Rahmatolla­h forteller at han hver dag snakker to timer med forloveden Nosaibeh Rafei. Han håper at hun etter hvert skal få komme til Norge slik at de kan gifte seg. FOTO: KJETIL REITE
Rahmatolla­h Khoshheyka­l er tysk statsborge­r, men flyttet til Norge der broren Jahanbakhs­h (i bakgrunnen bor) bor. Rahmatolla­h forteller at han hver dag snakker to timer med forloveden Nosaibeh Rafei. Han håper at hun etter hvert skal få komme til Norge slik at de kan gifte seg. FOTO: KJETIL REITE
 ??  ?? Rahmatolla­h Khoshheyka­l og Nosaibeh Rafei har møtt hverandre to ganger etter at de gjenopptok kontakten. Men det meste av kontakten har skjedd via Skype og Facetime. FOTO: PRIVAT
Rahmatolla­h Khoshheyka­l og Nosaibeh Rafei har møtt hverandre to ganger etter at de gjenopptok kontakten. Men det meste av kontakten har skjedd via Skype og Facetime. FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway