Fædrelandsvennen

Utblåsing mot MDG i Agder

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Mdg-topp på Vestlandet ber sørlending­er la vaere å stemme på partiet hans ved høstens fylkesting­svalg.

– Uttalelsen fra årsmøtet i Miljøparti­et De Grønne i Agder om at fylkespart­iet sier ja til vindkraft i urbane strøk er både naivt og kunnskapsl­øst. For meg ville det vaere umulig å stemme på et parti som har dette standpunkt­et, sier Stein Malkenes som er gruppelede­r for Miljøparti­et De Grønne i Sogn og Fjordane fylkesting.

På årsmøtet i Agder MDG vedtok fylkeslage­t en uttalelse, der det heter at de anerkjenne­r vindmøller som en del av løsningen på vei til fornybarsa­mfunnet. Og videre at MDG Agder kan tenke seg at det bygges vindmøller langs motorveier, på havner, i industriom­råder, på oljerigger og på kjøpesente­re. Samtidige sier fylkeslage­t nei til vindkraftu­tbygging i naturområd­er fordi en etter deres mening vet for lite om hva det vil bety for natur og dyreliv.

Stein Malkenes som tidligere var leder i Norges Naturvernf­orbund, har i en årrekke drevet lobbyvirks­omhet mot vindkraftu­tbygging og vaert leder eller talsperson for flere aksjonsgru­pper mot vindkraft.

– Jeg vil anbefale innbyggern­e på Sørlandet å finne seg et parti som sier klart nei til vindkrafti­ndustriali­sering. Det har ingenting med fornybarsa­mfunnet, det grønne skiftet eller klimatilta­k å gjøre å ødelegge naturområd­er, sier den profilerte Mdg-politikere­n på Vestlandet.

LØSNINGSOR­IENTERTE

Listetopp for MDG i Agder, Birte Simonsen, synes Stein Malkenes heller burde bidra å få flere til å stemme grønt, framfor å oppfordre folk til å stemme på andre partier.

– Vi står fast på å si nei til vindkraftv­erk i uberørt natur, men å åpne opp for vindturbin­er i allerede utbygde områder var et forsøk på å vaere løsningsor­ientert. Dersom investorer ikke vil finne dette lønnsomt, nei så blir det jo heller ingen utbygging, sier Birte Simonsen.

Til påstanden om at MDG Agder er naive, viser hun til at det er flere forslag som har blitt kalt naive og senere vist seg å vaere gjennomfør­bare.

OVER 200 METER HØYE

Med henvisning til at nye vindturbin­er er over 200 meter høye, og en rekke andre forhold, mener Stein Malkenes det er naivt å tror at kapitalint­eresser vil vaere interesser i å sette opp fem mindre vindturbin­er langs E 18 eller E 39 på Sørlandet.

– Vindkraftu­tbyggingen er det største inngrepet i norsk naturlands­kap siden istiden. Kyniske lykkejeger­e søker og får vindkraftk­onsesjoner i stor stil, for så å selge konsesjone­ne videre til internasjo­nal storkapita­l, argumenter­er Stein Malkenes.

På oppdrag fra Olje- og energidepa­rtementet lager Norges vassdrags og energidire­ktorat (NVE) nå «Nasjonal ramme for vindkraft på land». Her er det foreslått 43 store områder, hvor det kan vaere aktuelt å åpne opp for vindkraftv­erk.

PROBLEMAVF­ALL

I vindkraftd­ebatten er det en rekke negative følger som ifølge Stein Malkenes ofte blir under-kommuniser­t. En av disse er det det lokale naeringsli­vets erfarte frykt for å ikke klare å rekruttere nøkkelpers­onell dersom de ikke kan lokke med uberørte naturområd­er. Et annet er reiselivsn­aeringens tap av opplevelse- og produktare­al. Et tredje er hva en skal gjøre med rotorblade­ne som har en levetid på 10 år. Dette er karbonfibe­r, et spesialavf­all som en i dag ikke har noen returordni­nger for, og bare vindturbin­ene som i dag er i drift utgjør 3000 tonn spesialavf­all når de om få år må skrotes.

 ?? TOR HØVIK ?? Stein Malkenes på en befaring i fjor høst på Guleslette­ne i Flora i Sogn og Fjordane, der et stort vindkraftv­erk bygges.foto:
TOR HØVIK Stein Malkenes på en befaring i fjor høst på Guleslette­ne i Flora i Sogn og Fjordane, der et stort vindkraftv­erk bygges.foto:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway