Fædrelandsvennen

Kommunen burde anket dommen.

Advokat Christen Horn Johannesse­n mener Søgne kommune burde anket varslerdom­men. Det kom fram da oppfølging­en av dommen sto på sakskartet i kontrollut­valget.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Kjernen av problemet er at kommunen fikk en dom mot seg, som ikke ble anket, men så burde kommunen anket. Måten de har forholdt seg til mine klienter på, er at det ikke skjer noen endringer. Randi Fidje fikk ikke det reelle innholdet i sin stilling tilbake, og de to fikk aldri et forsvarlig arbeidsmil­jø. Ledelsens manglende vilje eller evne til å reparere det som var negativt i dommen, er problemet, sa Horn Johannesse­n i kontrollut­valget.

Han var invitert dit for å redegjøre for hvordan prosessen etter dommen har vaert.

Randi Fidje og Liv Tone Askildsen vant over Søgne kommune, men har vaert sykemeldt store deler av fjoråret.

I januar løsnet det, da politikern­e i formannska­pet tok grep og innvilget dem studieperm­isjon med lønn ut 2019.

VILLE LUKKE MØTET

Line Bosnes Hegna i kontrollut­valgssekre­tariatet argumenter­te for at møtet skulle lukkes under behandling­en av saken.

– Er det noen av partene som har krevd at møtet skal lukkes, ville nestleder Per Salomonsen (SV) vite.

– Ja, det er jo det da, svarte Hegna, og fortalte at både rådmannen, Ks-advokaten og Fagforbund­et hadde bedt om det.

Etter rådslagnin­g i en pause, ble det enighet om at behandling­en skulle vaere åpen så langt mulig, og slik ble det resten av møtet.

Både Audun Øvrebø (Ap) og Per Gunnar Salomonsen (SV) tok opp spørsmålet om kontrollut­valget hadde fått nødvendig informasjo­nen i prosessen med å finne en forsvarlig løsning for varslerne.

– Saken var på vår dagsorden i flere møter etter at løsningen med studieperm­isjon ble lansert i oktober 2018, uten at vi ble orientert. Hvorfor ble informasjo­nen holdt tilbake, når det var det sporet som til slutt førte prosessen i mål? Vi ble orientert gjennom pressen at administra­sjonen bryskt hadde avvist forslaget. Det er informasjo­n både formannska­pet og kontrollut­valget burde hatt, mente Salomonsen.

– Uten å gå i detaljer, har vår holdning vaert at den beste måten å løse arbeidsmil­jøutfordri­nger på, er at folk er i jobb. Derfor var vi betenkte med å gi permisjon. Det er på grunn av prinsippet om likebehand­ling og virksomhet­ens behov for kompetanse, svarte kommunens advokat Frode Lauareid, blant annet.

– HAR FÅTT ET NYTT LIV

Varslernes advokat Christen Horn Johannesse­n skriver i et notat til kontrollut­valget at «Kommunen har etter min vurdering fram til i dag fortsatt i det samme sporet som flertallet har trukket fram som begrunnels­e for dommen.»

– Et eksempel er alternativ­et med hospiterin­gsordning i Songdalen og Kristiansa­nd. Det oppfattet vi mer som en forflytnin­g av varslerne som et problem, enn et forsøk på å løse saken, sa Johannesse­n møtet.

At løsningen til slutt kom i form av en studieperm­isjon, er de to varslerne godt fornøyde med.

– Det er som et nytt liv. Det er godt å kunne starte på noe nytt og skifte fokus, sier Askildsen og Fidje til Faedreland­svennen.

De to studerer blant annet arbeidsret­t, forvaltnin­gsrett, endringsle­delse og arbeidsmil­jø.

VANT IKKE FRAM MED KRITIKK

På bakgrunn av diskusjone­n i kontrollut­valget om saken kunne vaert løst tidligere hvis politikern­e var blitt bedre orientert om dialogen mellom partene, fremmet Per Salomonsen (SV) følgende forslag til vedtak:

«Kontrollut­valget ser med tilfredshe­t at formannska­pet tok saken til politisk behandling og fikk fattet et enstemmig vedtak som så langt Kontrollut­valget kan vurdere det, har løst saken. Kontrollut­valget har merket seg at administra­sjonen har holdt tilbake informasjo­n om en alternativ løsning både for kontrollut­valget og formannska­pet. Om det har forlenget saken tidsmessig kan vaere vanskelig å fastslå, men det var dette alternativ­et som ble veien til løsning.»

Forslaget som innebar en skrape til administra­sjonen, fikk kun stemmene til Salomonsen (SV) og Øvrebø (Ap), og falt dermed.

FLERTALLSV­EDTAK

Flertallet på tre gikk for forslaget til leder Helge Andresen (H), som dermed ble vedtatt (Andresen, Verdal (KRF) og Jacobsen (H)).

Det lyder slik: «1. Kontrollut­valget er tilfreds med Formannska­pets vedtak av 31.01.2019 som derved oppfyller Kristiansa­nd Tingretts dom av 19.01.2018. Kontrollut­valget hadde gjerne, av hensyn til partenes interesser, sett det som fordelakti­g med en betydelig tidligere avklaring. 2. Partenes orienterin­ger samt vedleggene tas til etterretni­ng.»

– Det er ikke tvil om at mindretall­et traff vårt syn. For alle som fulgte møtet i dag, var det tydelig at informasjo­nen om permisjone­n ikke kom dit den skulle når den skulle, kommentert­e Christen Horn Johannesse­n etter møtet.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? F.v. advokat Christen Horn Johannesse­n, og de to varslerne Randi Fidje og Liv Tone Askildsen, da oppfølging­en av dommen var til behandling i kontrollut­valget i Søgne. På tilhørerbe­nken satt blant andre representa­ntene for «Gjør Søgne greit igjen».
FOTO: JACOB BUCHARD F.v. advokat Christen Horn Johannesse­n, og de to varslerne Randi Fidje og Liv Tone Askildsen, da oppfølging­en av dommen var til behandling i kontrollut­valget i Søgne. På tilhørerbe­nken satt blant andre representa­ntene for «Gjør Søgne greit igjen».
 ??  ?? Line Bosnes Hegna. FOTO: JACOB BUCHARD
Line Bosnes Hegna. FOTO: JACOB BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway