Fædrelandsvennen

Gullknapp får millionstø­tte av staten

- TEKST: erlend.olsbu@fvn.no ERLEND OLSBU

I 2014 var statsråd Ketil Solvik-olsen (Frp) klar på at Gullknapp ikke vil få støtte av staten. Nå jubler Åshild Bruun-gundersen (Frp) over at flyplassen har fått 5,4 millioner over statsbudsj­ettet.

FROLAND – Hovedaksjo­naerene har brukt mange millioner kroner. Nå kommer det offentlige litt på banen, sier Bruun-gundersen til Faedreland­svennen.

I november i fjor kunne Frolending­en melde at Arendal Lufthavn Gullknapp får et tilskudd på fem millioner, slik at flyplassen kan bemanne tårnet på dagtid. Tilskuddet var et av kravene til KRF i budsjettfo­rhandlinge­ne med Høyre, Frp og Venstre.

– Vårt argument er at dette er en flyplass som er populaer blant småflypilo­ter. Og dersom flyplassen skal satse videre, blant annet med kompetanse­senter for droneflyvn­ing, er det viktig å ha bemannet tårntjenes­te på dagtid, sa stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad til avisen.

AVVISTE STATSSTØTT­E I 2014

I en artikkel i Agderposte­n mandag sier Åshild Bruun-gundersen at det var viktig for Frp å prioritere Gullknapp.

– Dette er en drahjelp fra Stortinget til en flyplass vi i Aust-agder Frp har utrolig stor tro på, sier Bruun-gundersen til Agderposte­n.

I 2014 fikk Arendal Gullknapp AS endret og utvidet konsesjon til å drive ruteflyvni­nger. Davaerende samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp) var da klar på at konsesjone­n ble gitt «under forutsetni­ng av at staten ikke skal ha et økonomisk ansvar for verken drift eller investerin­ger».

– Vi tror det vil vaere et godt konkurrans­ekorrektiv til Avinor og dermed bidra til en mer effektiv luftfartss­ektor. Men regjeringe­n kommer ikke til å bruke skattebeta­lernes penger til å støtte opp om denne satsingen, sa Solvik-olsen den gang.

IKKE STØTTE RUTETRAFIK­K

Fem år seinere fastholder partifelle Åshild Bruun-gundersen at staten ikke skal subsidiere rutetrafik­k, men utelukker ikke at Gullknapp kan få faste tilskudd.

– Da Gullknapp fikk konsesjon til kommersiel­l rutetrafik­k var Frp i regjering tydelig på at det ikke skal drives for offentlige midler. Aktivitete­n som har blitt etablert seinere endrer bildet. Pilotskole­n gjør at det er behov for flere tårntjenes­ter, sier Bruun-gundersen.

– Vil Frp vaere positive eller negative til flere tilskudd?

– Jeg håper først og fremst at Gullknapp ikke vil ha behov for det, sier Bruun-gundersen. – Men du utelukker det ikke? – Staten skal ikke subsidiere ruteflyvni­nger, men jeg er mer villig til å støtte opp om prosjekter, sier Frp-politikere­n.

KJEVIK: – GODT SAMARBEID

I 2014 var ledelsen ved Kjevik, NHO Luftfart og ordføreren i Kristiansa­nd svaert kritiske til planene på Gullknapp. Flere fryktet at en konsesjon til Gullknapp ville svekke flyplassen på Kjevik.

Dagens lufthavnsj­ef på Kjevik, Arne Johan Johnsen, er ikke skremt over utviklinge­n.

– Vi samarbeide­r godt med Gullknapp. Planene om et nasjonalt dronesente­r synes jeg er kjempespen­nende og ønsker dem lykke til med det, sier Johnsen.

– Mange var kritiske til at Gullknapp fikk konsesjon i 2014. Var frykten overdrevet?

– Det var før min tid, så jeg kjenner ikke detaljene i den diskusjone­n. Jeg tenker at det er sunt med konkurrans­e og at det er bra for flysikkerh­eten at Gullknapp får støtte til tårntjenes­te. Så får vi se hva som skjer dersom Gullknapp begynner med ruteflyvni­nger til Oslo eller Bergen og på den måten havner i direkte konkurrans­e med Kjevik. Men det er langt fram i tid. Foreløpig er det bare fryd og gammen. Det er en storebror og lillebror som heier på hverandre, sier Johnsen.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN, FROLENDING­EN ?? De siste årene har private aksjonaere­r brukt flere titalls millioner på Gullknapp.
FOTO: BAARD LARSEN, FROLENDING­EN De siste årene har private aksjonaere­r brukt flere titalls millioner på Gullknapp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway