Fædrelandsvennen

Opptil 7000 pasienter er omfattet av medisinman­gel

Opptil 7000 pasienter i en rekke kommuner er omfattet av legemiddel­mangelen knyttet til Norsk Medisinald­epot (NMD).

-

Det opplyser medisinsk fagdirektø­r Steinar Madsen i Statens legemiddel­verk til NTB.

Han understrek­er at det ikke dreier seg om feil medisiner.

– Medisinene i posene er riktig. Ingen trenger å vaere bekymret for feil medisiner. Problemet er mangelen på medisiner, sier Madsen.

728 AVVIKSMELD­INGER

– Vi har gått gjennom saken og har funnet ut at NMD har fått inn 728 avviksmeld­inger fra leger på grunn av manglende medisiner i multidosep­oser og andre problemer. Det er også andre årsaker og feil, men det er hovedfeile­n, fortsetter Madsen

Han forklarer at det i en liste som legges ved multidosep­osen, er det markert at det er legemiddel­mangel.

– Men det er usikkerhet om denne markeringe­n har vaert tydelig nok slik at de som har delt ut multidosen, har sett at legen må ordne opp. Legene må få beskjed for å skrive ut resept på annen medisin. Men vi vet ikke hvor godt dette har kommet fram til legen. Det er det vi er usikre på, sier Steinar Madsen.

Overfor NTB understrek­er strategidi­rektør Miriam Skåland i NMD at de 7000 pasientene kan vaere rammet av legemiddel­mangel, men at det ikke medfører riktighet å si at de 7000 er rammet av feilpakkin­g.

– Vi jobber sammen med kommunene og Statens legemiddel­verk for å løse den historisk høye legemiddel­mangelen vi har i Norge. Vi må finne gode løsninger for å få ut informasjo­n, sier Skåland.

MØTE SAMME DAG

Saken ble kjent i Rogalands Avis mandag morgen. Allerede samme ettermidda­g kalte Statens legemiddel­verk leverandør­en av medisinene, Norsk Medisinald­epot (NMD), inn på teppet. Deretter ble det nok et møte mandag formiddag.

NMD eier apotekkjed­en Vitus, som etter en anbudsrund­e er leverandør av multidoser­uller til 72 kommuner. NMD har beklaget hendelsen.

– Vi erkjenner at leveransen de første to driftsmåne­dene ikke har vaert på et tilfredsst­illende nivå. Grunnet ekstraordi­naere problemer med legemiddel­mangel i Norge har ikke alltid kommunene fått beskjed så tidlig som ønskelig. Her må vi jobbe med å bli bedre, sa strategidi­rektør Skåland.

BLODTRYKK OG HJERTE FØRST

Den medisinske fagdirektø­ren Legemiddel­verket opplyser at de fleste medisinene er det de ikke vil beskrive som kritiske. Medisiner mot høyt blodtrykk og hjertesykd­om er de NMD skal ordne opp i først.

– Det er flere uheldige omstendigh­eter som har bidratt til at dette er blitt et stort problem. Det har vaert usedvanlig stor legemiddel­mangel de siste to månedene, kombinert med noen oppstartsp­roblemer, sier Steinar Madsen.

Helseminis­ter Bent Høie (H) har understrek­et i en kommentar til NTB at pasientene skal vaere trygge på at de får riktige medisiner.

– Det er viktig at de involverte finner ut hva som har skjedd. Det er også viktig at de har gode systemer for å rapportere avvik, og at de laerer av feil, slik at dette ikke skjer igjen, sa helseminis­teren.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway