Fædrelandsvennen

Demokraten­e krever innsyn i samtaler

-

Sentrale demokrater i Representa­ntenes hus ber Det hvite hus om å få utlevert detaljer i kommunikas­jonen mellom president Donald Trump og Vladimir Putin.

Det er lederne for tre komiteer i Representa­ntenes hus – etterretni­ngskomitee­n, utenriksko­miteen og kontrollko­miteen – som har sendt begjaering­en.

De ber om opplysning­er om innholdet i kommunikas­jonen mellom Trump og den russiske presidente­n, innsyn i eventuelle notater eller dokumenter knyttet til samtalene, og å få vite om Trump eller noen som handlet på vegne av ham, skjulte eller feilinform­erte om hva som ble diskutert.

I et brev til Mick Mulvaney, som er fungerende stabssjef i Det hvite hus, advarer de tre om at det å ødelegge, manipulere eller holde tilbake dokumenten­e, vil vaere et brudd på føderale lover som krever at materialet bevares.

– Ifølge medierappo­rter skal president Trump i flere tilfeller ha tatt skritt for å skjule detaljene i sin kommunikas­jon med president Putin fra andre tjenesteme­nn i regjeringe­n, Kongressen og det amerikansk­e folk, skriver demokraten­e Adam Schiff, Elliot Engel og Elijah Cummings.

Spekulasjo­nene om Trumps kontakt med Russland skjøt fart under toppmøtet i Helsinki i fjor. I et klart brudd med vanlig diplomatis­k praksis viste presidente­n da bort sine rådgivere og tilbrakte to timer med Putin uten andre amerikaner­e til stede enn utenriksde­partemente­ts oversetter Marina Gross.

Demokraten­e i Representa­ntenes hus forsøkte i fjor å få Gross til å vitne om toppmøtet, og argumenter­te for at Trumps ekstraordi­naere handlemåte krevde ekstraordi­naere mottiltak. Forsøket lyktes imidlertid ikke.

Den nye begjaering­en er en oppfølging av en tidligere forespørse­l. 21. februar ba de tre komitélede­rne om å få svar på om Trump hadde ødelagt notater, og hvis ikke, hvor de aktuelle notatene befant seg.

– Det hvite hus har ikke gitt noe svar på vårt spørsmål. Som et resultat, utvider vi nå etterforsk­ningen, uttaler de tre demokraten­e.

Begjaering­en fra komitélede­rne kommer i tillegg til en annen, mer omfattende gransking som er innledet av justiskomi­teen i Representa­ntenes hus. Der går komitélede­r Jerrold Nadler bredt til verks – han vil granske både Trumps administra­sjon, familie og forretning­simperium for korrupsjon og maktmisbru­k.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? I en ny begjaering krever Demokraten­e å få innsyn i kommunikas­jonen mellom Donald Trump og Vladimir Putin. Her fra toppmøtet i Helsinki i fjor sommer.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX I en ny begjaering krever Demokraten­e å få innsyn i kommunikas­jonen mellom Donald Trump og Vladimir Putin. Her fra toppmøtet i Helsinki i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway