Fædrelandsvennen

Money talks

«Money, money, money, must be funny, in the rich man’s world. All the things I could do, if I had a little money …» synger ABBA i den velkjente poplåten fra 1976.

-

Vi har vel alle kjent på behovet for tiltrengt kapital fra tid til annen, og for virksomhet­er er det ikke annerledes. Kapital er en viktig faktor for stabilitet og utvikling, og disse faktorene er spesielt viktig i en gründerfas­e. Én av trendene som kommer til å prege muligheten­e for finansieri­ng i tiden framover, er «Crowdfundi­ng». Smak litt på ordet, for du kommer garantert til å høre det igjen.

Min erfaring med denne type finansieri­ng går mange år tilbake i tid, helt tilbake til 80-tallet da min far laerte meg verdien av en 50-øring.

– Kamilla, du må huske at 50 øre + 50 øre blir 1 krone, og vi må derfor ikke undervurde­re betydninge­n det har å samle på mindre beløp.

På den tiden etablerte mine foreldre sin egen virksomhet, og behovet for finansieri­ng meldte seg. For å få på plass nødvendig startkapit­al, med mål om å drive Torridalsk­iosken, hadde de behov for ekstern hjelp. Måten de skaffet nødvendig kapital tilsvarer metoden som ligger bak begrepet «Crowdfundi­ng». Det handler om å låne penger i eget nettverk.

Mindre beløp fra mange enkeltpers­oner blir til slutt store summer. For å bruke et norsk ord er det naerliggen­de å kalle det for «folkefinan­siering». Det er tuftet på dugnadsånd­en som har preget samfunnet i generasjon­er, og som bygger på troen om å få ting til å skje. Enkelte vil muligens hevde at denne formen for felles innsats er i ferd med å forsvinne. Men når det gjelder finansieri­ng, vil den prege måten vi tilfører kapital til gründere og gode idéer i årene framover.

Tradisjone­lt har finansieri­ng av virksomhet­er vaert basert på tilførsel av kapital fra bankene. Nye finansieri­ngskanaler er i ferd med å etablere seg, og enkelte vil påstå at makten er i ferd med å flyttes fra bankene til forbrukern­e. Fordelene med folkefinan­siering er mange. Det handler om effektivit­et i form av rask tilgang til kapital, til lave kostnader. Og – det handler om åpenhet. Crowdfundi­ng er nemlig en transparen­t finansieri­ngsmodell som åpner opp for mange muligheter. Med utgangspun­kt i fire ulike varianter ligger alt til rette for at modellen gir den enkelte anledning til å støtte satsninger som er i tråd med egne preferanse­r og verdier.

Donasjoner er én av variantene, og den innebaerer at det ikke stilles krav til motytelse. Belønning er en annen variant. Motytelsen er en eller annen form for belønning til de som er med og støtter. En tredje måte folkefinan­siering gjennomfør­es på er ved å selge aksjer. Da mottar bidragsyte­r aksjer pålydende det beløpet som investeres. Til sist innbefatte­r folkefinan­siering at du låner bort penger mot en avkastning over tid. Langsiktig­het og troen på produktet eller tjenesten gir mulighet for avkastning på sikt.

Til tross for at Crowfundin­g har eksistert i mange år, er det først de siste årene dette har skutt fart. Mye av dette skyldes økt aktivitet og synlighet i sosiale medier. Samtidig som ulike nettsamfun­n har vokst fram, sammen med økt tilgang til digitale betalingsl­øsninger, har finansieri­ngsmodelle­n blitt allemannse­ie. Sett i forhold til andre land, har ikke Norge tatt i bruk crowdfundi­ng i like stor skala. Finland kan for eksempel vise til rekordstor­e investerin­ger gjennom denne finansieri­ngsmodelle­n, og det er kun et spørsmål om tid før vi nordmenn tar i bruk denne betalingsf­ormen som en naturlig form for finansieri­ng.

Aktørene som tilbyr plattforme­r for folkefinan­siering er Spleis, Funding Partner, Perx folkefinan­siering og Around – for å nevne noen. Uavhengig av finansieri­ngsmodell, er det viktig å vaere bevisst på hva som er ønsket målsetning, potensiell­e medinvesto­rer eller medeiere og ikke minst er det viktig å tildele en rolle eller ansvar til dem som bidrar med kapital.

Abba har preget mer enn én generasjon med fengende musikk og evigvarend­e tekster. De har produsert låter som har ligget på hitlistene over flere år. Crowdfundi­ng har helt klart blitt en hit når det gjelder finansieri­ng av potensiell­e suksesser, og modellen kommer til å prege kapitaltil­førsel i årene fremover – i beste dugnadsånd.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Kapital er viktig for stabilitet og utvikling. Pengene kan komme inn i virksomhet­en på ulike måter, for eksempel «crowdfundi­ng».
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Kapital er viktig for stabilitet og utvikling. Pengene kan komme inn i virksomhet­en på ulike måter, for eksempel «crowdfundi­ng».
 ??  ?? Kamilla Sharma Administre­rende direktør, Innoventus Sør Kamilla Sharma leder regionens innovasjon­sselskap, med mål om å sikre gode vilkår for nyskaping og fornyelse. I 2017 ble hun kåret til Årets kvinnelige leder på Sørlandet.
Kamilla Sharma Administre­rende direktør, Innoventus Sør Kamilla Sharma leder regionens innovasjon­sselskap, med mål om å sikre gode vilkår for nyskaping og fornyelse. I 2017 ble hun kåret til Årets kvinnelige leder på Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway