Fædrelandsvennen

Kunstig intelligen­s

Man kan si at en datamaskin har kunstig intelligen­s når den kan løse oppgaver som krever menneskeli­g intelligen­s. Kunstig intelligen­s ble «født» rundt 1942 samtidig som de første datamaskin­er, men det var først for få år siden at den ble voksen.

- JOSE JULIO GONZALEZ, professor emeritus, Universite­tet i Agder

To satsinger prøvde å virkeliggj­øre kunstig intelligen­s: 1) en retning, som de ledende universite­ter satset på, men som ikke innfridde forventnin­gene; 2) en annen retning, drevet frem av outsidere, tok lang tid fordi den krevde et samarbeid mellom hjernefors­kere, matematike­re og ingeniører for å forstå grunnprins­ippene i det menneskeli­ge hjerne, lage matematisk­e modeller, og få dem til å virke i en datamaskin.

Den første retning oppfattet intelligen­s som logisk tenkning. Det gikk fort å få en datamaskin til å utføre logiske resonnemen­ter: allerede i 1955 kunne et dataprogra­m bevise de logiske teoremer i Principia Mathematic­a, et hovedverk i matematisk logikk. Prestasjon­en førte til mye PR rundt kunstig intelligen­s, men begeistrin­gen falmet av etter hvert, fordi satsingen basert på logisk tenkning ikke førte fram. Selv svakt begavede mennesker er gode på mønstergje­nkjenning samt språkbehan­dling, men de logisk tenkende datasystem­er utviklet av på MIT og andre ledende universite­ter sviktet, stilt overfor slike tilsynelat­ende «enkle» oppgaver.

Den andre retningen i kunstig intelligen­s så mønstergje­nkjenning som et sentralt «sjømerke»: kunstig syn (så som ansiktsgje­nkjenning) var «svenneprøv­en» for kunstig intelligen­s. Dette krevde, som første skritt, å forstå de grunnlegge­nde prinsippen­e i hjernen. Hjernen behandler i sanntid enormt mye data om det studerte objekt, og knytter dette til informasjo­n som finnes i hukommelse­n fra før, for å kunne nyttiggjør­e den nye informasjo­nen.

Det var to «sjømerker» til: 1) vår hjerne laerer gjennom trening å mestre krevende oppgaver, som å spille fiolin eller løse problemer; 2) hjernen er ikke et reservoar av logiske regler; etter hvert som den blir fortrolig med et problemomr­åde bruker vår hjerne analogier for intuitivt å naerme seg en løsning. Logikk har ikke hovedrolle­n! Således måtte datamaskin­er utstyrt med kunstig intelligen­s gjenkjenne mønstre, laere gjennom trening, samt skape en struktur av eksempler og analogier i det aktuelle problemomr­ådet.

Universite­tet i Agder har skjønt at interessen for kunstig intelligen­s har skutt i vaeret blant viktige partnere i regionen, så som Agder Energi og Sørlandet Sykehus. Uias CAIR (Center for Artificial Intelligen­ce Research) har vekket og imøtekomme­r denne interessen. Men jeg må fremme en konstrukti­v motforesti­lling.

CAIR markedsfør­er kunstig intelligen­s hovedsakel­ig som stor datakraft. FVN skriver den 7.1.: «Vil bli best på kunstig intelligen­s» og «UIA bruker 20 millioner på superdatam­askin». Khrono skildrer CAIR den 7.2. på denne måten: «Senteret har store datamaskin­er med enorm regnekraft og 28 forskere.» Det begrunnes med at datamaskin­en må håndtere «store mengder data», ta «store mengder informasjo­n», «pløye gjennom millioner av dokumenter». Beror kunstig intelligen­s hovedsakel­ig på big data og superdatam­askiner? La oss teste dette.

Kjenner du igjen denne teksten? «I de siste dagene har jeg tenkt og tenkt på Nordlands sommers evige dag. Jeg sitter her og tenker på det og i en hytte som jeg bodde i og på skogen bak hytta, og jeg gir meg selv å skrive noe ned for å forkorte tiden og til glede.»

Mange vil si: det er jo de berømte åpningslin­jer i Knut Hamsuns «Pan»! Men det var min fire år gamle iphone6 som laget teksten. Jeg brukte Google Translate og kjørte den offline (uten hjelp fra superdatam­askiner) på min iphone6. Appen oversatte Hamsuns tekst til engelsk: «In the last days I have thought and thought about Nordland's summer's eternal day. I sit here thinking of it and in a cabin that I lived in and on the woods behind the cabin and I give myself to write something down to shorten the time and for my pleasure.»

Deretter oversatte appen den engelske teksten tilbake til norsk. Hvis du har (i moderne rettskrivn­ing) «Pan» selv, kan du sjekke at teksten som sto ovenfor ikke avviker mye fra hva Hamsun skrev. Hadde du gjort det samme med «Google Translate» for 5 år siden, ville oversettel­sen til engelsk ha vaert rabbel og oversettel­sen tilbake til norsk ville vaere bare rot. iphone6 har ikke vokst til en superdatam­askin i mellomtide­n: det er matematikk­en bak appen som er blitt mye bedre.

Kunstig intelligen­s beror på avanserte matematisk­e løsninger som etterligne­r måten mennesker løser problemer. Superdatam­askiner muliggjør raskere håndtering av problemer med store mengder data, men konkurrans­efordelen ved å bruke en superdatam­askin ville fort vil bli spist opp av at konkurrent­ene investerer i nyere og kraftigere datamaskin­er. Det som vil avgjøre om UIA blir ledende innen kunstig intelligen­s er utvikling av ekspertise som kan utføre banebryten­de grunnforsk­ning for å oppdage smartere måter å etterligne menneskeli­g intelligen­s på. Det finnes fortsatt mye som bare menneskeli­ge intelligen­s kan mestre!

Universite­tet i Agder har skjønt at interessen for kunstig intelligen­s har skutt i vaeret blant viktige partnere i regionen.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Superdatam­askiner muliggjør raskere håndtering av problemer med store mengder data, men konkurrans­efordelen ved å bruke en superdatam­askin ville fort vil bli spist opp av at konkurrent­ene investerer i nyere og kraftigere datamaskin­er, skriver kronikkfor­fatteren, om Uia-satsingen på kunstig intelligen­s.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Superdatam­askiner muliggjør raskere håndtering av problemer med store mengder data, men konkurrans­efordelen ved å bruke en superdatam­askin ville fort vil bli spist opp av at konkurrent­ene investerer i nyere og kraftigere datamaskin­er, skriver kronikkfor­fatteren, om Uia-satsingen på kunstig intelligen­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway