Fædrelandsvennen

Civita er åpen for alle

- KRISTIN CLEMET, leder i Civita

Øyvind Andresen mener jeg bruker et «retorisk grep» for å ødelegge hans troverdigh­et når jeg omtaler han som marxist (4.3.). Men marxist er altså noe han kaller seg selv, og det er ikke så rart.

Han er eller har vaert aktiv i Rødt, som «baserer sin forståelse av samfunnet på marxistisk teori». Andresens retoriske grep er derfor mer oppsiktsve­kkende. Han mener at Civita «skjuler» sin agenda, og at vi er «beinharde markedslib­eralister».

Det er en grov påstand og en tendensiøs fremstilli­ng av det vi står for. Civita er en liberal tankesmie, og vi mener derfor, i likhet med de fleste andre, at en velfungere­nde markedsøko­nomi er det beste økonomiske systemet vi kjenner. Planøkonom­i, som Rødt vil ha, har aldri greid å produsere hverken velstand eller god fordeling.

Det kunne vaere interessan­t å vite hvordan vi «skjuler» agendaen vår i Civita. Vi arrangerer en masse møter, snart også i Kristiansa­nd, som er åpne for alle, og som strømmes. Vi har så langt gitt ut om lag 350 publikasjo­ner, og nesten alle kan lastes ned og leses av hvem som helst. Resten kan bestilles. Vi arrangerer kurs og seminarer, som er åpne for alle.

Andresen vet åpenbart ingenting om hva vi gjør, men tillater seg likevel å spre usannheter om oss. Atlas Network er en paraplyorg­anisasjon for mange og svaert ulike liberale tenketanke­r over hele verden. Atlas har selv oppgitt at Civita er en partner. I praksis står vi på epost-listen deres og mottar informasjo­n om prisutdeli­nger og arrangemen­ter. Det ideologisk­e mangfoldet blant tenketanke­ne er enormt, og den som vil vite hva Civita og mine medarbeide­re i Civita står for, kan lese våre publikasjo­ner.

Andresen har rett i at dokumentet «Skolen vet best!», som kom i 2002 da jeg var utdannings­minister, nevner Hanushek. Men stortingsm­eldingen om Kunnskapsl­øftet, som kom våren 2004, inneholder ikke noen referanser til Hanushek. Så vidt jeg kan se, er heller ikke dokumentet «Skolen vet best!» nevnt en eneste gang. Det betyr ikke at det hadde vaert noe problem om stortingsm­eldingen hadde nevnt disse – det betyr bare at Andresen tar feil når han prøver å gjøre Hanushek til en sentral premissgiv­er for Kunnskapsl­øftet.

Andresens innlegg fremstår som et oppkok av lignende innlegg fra ytre venstre, som vi leser med jevne mellomrom. Påstandene som fremsettes, virker konspirato­riske og komiske for oss som jobber i Civita og formodentl­ig for de mange tusen menneskene som på ulikt vis har og har hatt befatning med Civita. Og hvis noen av Faedreland­svennens lesere er i tvil, vil jeg anbefale at de orienterer seg på Civitas hjemmeside civita.no og eventuelt bestiller våre nyhetsbrev. Det er gratis og uforplikte­nde for alle som er interesser­t i våre publikasjo­ner, møter, kurs og artikler!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway