Fædrelandsvennen

Hva er kristen forkynnels­e i dag?

- KNUT SAND BAKKEN, pensjonert prest

Det er mange «stammesprå­k» i samfunnet.

Politikern­e har sitt, Rema-ansatte sitt. Og sørlending­er som har vokst opp lekmannsfo­rkynnelse på bedehuset er fortrolig med «Kanaans språk.»

Når en predikant utelater begrep som synd, frelse, dom og fortapelse i forkynnels­en, behøver det ikke bety at det bibelske stoffet er utvannet. Det er utfordrend­e å fjerne seg fra «Kanaans språk» og finne et språk som er mer tilpasset mennesker som lever i dag. Barn har ikke kristendom­sundervisn­ing som vi gamle hadde. Og forkynnels­en med de sentrale kristne begrep virker fjern og uaktuell for store deler av befolkning­en. Og Guds klare ord er langt fra klart!

Jeg leser mine prekener fra 1970-tallet. Prekenene baerer preg av tilhørerne visste hva det dreide seg om. Kanskje hadde de mistet barnetroen, men de hadde kunnskap om den kristne tro. Men tidene har forandret seg.

Spørsmålet er om jeg som predikant har fått det med meg? Kan jeg f. eks. holde en preken i dag som jeg holdt for 40 år siden? Noen vil si det er fullt mulig. Jeg er usikker. Vi eldre har mye å laere av de unge som kommer ut fra teologiske laerestede­t. Jeg hørte for en tid tilbake en andakt som var helt fri fra kort og kjente kristne begrep og dogmer. Mange vil sikkert si at andakten ikke var oppbyggeli­g og «kristelig nok.» Når ikke ord som synd, dom, omvendelse og frelse forekommer må vel noe vaere galt? Om ikke alle begrepene blir nevnt, bør i hvert fall synd og frelse stå sentralt? Men det er etter mitt syn fullt mulig uten at ordene blir nevnt direkte. Det tror jeg dagens predikante­r trenger å laere! Men det er ingen lett oppgave å komme bak de gamle ordene og finne nye som de fleste forstår.

Mange av oss våger ikke å preke på en ny og utradisjon­ell måte selv om de fleste tilhørerne ikke har den samme bibelske kunnskapen som for 20-30 år siden. Kanskje skulle vi forsøke, også på Sørlandet?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway