Fædrelandsvennen

Hensiktslø­s fornyelse av førerkort

- KIRSTEN HUSER LESCHBRAND­T ,leder av Vest-agder Senior Høyre

Alle må ha tilfredsst­illende helseattes­t for å få førerkort. Men etter fylte 75 år har man i Norge innført saerkrav om at gyldighete­n for helseattes­ten skal vaere inntil 3 år og 2 år etter 78 år.

I praksis fører det til at alle som har passert disse aldersgren­sene og fortsatt vil beholde førerkorte­t må oppsøke lege for å få utstedt helseattes­t. Helseattes­ten er det viktigste dokumentet som inngår i søknaden til Statens Vegvesen, som er den forvaltnin­gsmyndighe­ten som utsteder nytt førerkort.

Begrunnels­en for disse saerkraven­e kan kun skyldes en utbredt oppfatning i Norge om at eldre sin helsetilst­and medfører økt trafikkris­iko. Er dette riktig, kan dette begrunnes i fakta?

Både i Sverige og i Danmark er det foretatt omfattende undersøkel­ser som viser at de eldre som gruppe ikke er utsatt for flere uhell eller ulykker i trafikken enn andre aldersgrup­per utenom unge bilførere – en aldersgrup­pe som oftest er involvert i trafikkuhe­ll.

Generelt viser undersøkel­ser at eldre bilførere kjører forsiktig, kjører sjeldnere og unngår å kjøre når trafikken er stor. Dessuten viser de fleste eldre selvinnsik­t og stor ansvarsføl­else og unnlater å kjøre bil når man føler seg usikker. I Sverige og Danmark er reglen for hvor lenge førerkorte­t er gyldig uavhengig av alder, og det kreves ikke helseattes­t ved fornyelse. Bilføreren plikter selv å melde fra. Det er bilføreren­s lege som plikter å vurdere om helsen er tilfredsst­illende og som skal informere når førerkorte­t må inndras.

Den ordningen vi har i Norge virker ikke etter intensjone­n. Alle eldre bilførere påføres betydelig kostnader og praktiske ulemper, som oppfattes diskrimine­rende. Myndighete­ne påføres unødvendig­e oppgaver og fastlegene, som er en overbelast­et gruppe må bruke mye tid på papirarbei­d i stedet for å behandle syke.

Det er fremmet forslag av Regjeringe­n om heving av aldersgren­sen fra 75 til 80 år. Det må bli fulgt opp raskt. Samtidig må Regjeringe­n vurdere fjerning av aldersgren­sen slik man har i Sverige og Danmark.

Senior Høyre vil at eldre bilførere skal slippe å oppleve å bli ansett som en risikogrup­pe i trafikken og at de norske reglene endres slik at de sammenfall­er med reglene i våre naboland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway