Fædrelandsvennen

Bistandsar­beid – en utfordrend­e øvelse

- LARS SAAGHUS

«Biter av bistand»

Forfatter: Jappe Erichsen Forlag: Nordkyn

Boken er en personlig beskrivels­e av Jappe Erichsens utallige reiser og møter som generalsek­retaer for Kirkens Nødhjelp. En blir berørt av å lese om møter med enkeltmenn­esker.

Tidligere generalsek­retaer i Kirkens Nødhjelp (1978 – 92) Jappe Erichsen, tar oss med på en reise gjennom de årene han ledet organisasj­onen. Han var kjent domprost i Kristiansa­nd fra 1992. I første setning legger han premissene for boka; «Dette er min personlige bistandsfo­rtelling» på denne måten rammer han inne bokens innhold. Det ble en bratt laeringsku­rve for sjømannspr­esten fra Hamburg, behovet var å laere mest mulig raskest mulig.

I «Biter av bistand» forteller han om KNS aktivitete­r, men titlene kan også relateres til fagområdet bistand. Han kommer inn på flere av disse områdene og referere til Jan Egeland i Flyktningh­jelpen; «Nødhjelp er ikke for amatører», god bistand må en ha profesjona­lisme.

Boken er en personlig beskrivels­e av Jappe Erichsen sine utallige reiser og møter. En blir berørt av å lese om møter med enkeltmenn­esker nederst på rangstigen, men også med ministre og høytståend­e politikere som kom opp i vanskelige, moralske dilemmaer. På denne måten blir de store konflikten­e trukket ned på et menneskeli­g plan hvor det fortelles om nederlag, men også om fred og håp.

Jeg opplever at Jappe Erichsen på en sterk måte klarer å engasjere leseren i forhold til bistandsar­beid, et tema som kanskje ikke førsteprio­ritet for mange. For ham er drivkrafte­n å kunne hjelpe de svakeste, noe som er mer aktuelt enn noen gang, og bør vaere grunntanke­n i dagens bistand. Sammenlikn­et med aktørene som jobber med feltet i dag, ser en at kompleksit­eten og kravene er større enn da Erichsen jobbet i KN.

Boken på 200 sider tar opp store problemsti­llinger som en ser gjerne kunne vaert drøftet mer utførlig, men med den ramme som er lagt, lar det seg ikke gjøre. Med beskrivels­e av aktivitet i mange land kan det bli noe fragmenter­t, men dette har også forfattere­n påpekt i titlene. Verden i 2019 oppleves nå mindre og er lettere tilgjengel­ig.

Jappe Erichsen gir oss gjennom boken en god mulighet til egne refleksjon­er over hvordan vi selv kan handle og hjelpe.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway