Fædrelandsvennen

Askeonsdag og faste

-

«Fasten er sjelens åndelige vår» sa kirkefader Johannes Krysostomo­s. Det engelske ordet for faste er da også «lent», som kommer fra det gammelenge­lske ordet for «våren».

Hva om vi kunne ha dette perspektiv­et på fastetiden som jo innledes i dag, på askeonsdag? Hva om de 40 dagene fram mot påske kunne bli en tid der vi kommer naermere Jesus, han som er selve sentrum i påskedrama­et?

«Skriv deg Jesus på mitt hjerte, du min konge og min Gud», synges ofte på katolikken­es askeonsdag­smesse. Der blir det også tegner et askekors på pannen. I Bibelen er et merke på pannen et symbol på eierskap, påpeker Ragnhild H. Aadland Høen i sin blogg. Når du har korsets tegn på pannen, symboliser­er det at du tilhører Jesus Kristus, som døde på korset.

Mens askekorset tegnes, leser presten enten «Vend om, og tro evangeliet!» eller «Kom i hu, menneske, at du er støv og skal vende tilbake til støv». En frigjørend­e sannhet, midt i det dystre. For tenk; Gud møter oss i vår ringhet med kjaerlighe­t og nåde!

Det var dette som skjedde da Jesus døde på korset – og ble reist opp fra graven, i triumferen­de seier som gir nytt liv! Og fastetiden er forberedel­sestid til å minnes nettopp dette. Fokusere på det viktigste midt i alt det viktige. Oppdage at fastetid er nådetid. Tid for å søke Jesus, igjen eller for første gang.

 ?? MARGUNN SERIGSTAD
DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n ??
MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway