Fædrelandsvennen

Gjorde dataspill til levebrød

Amit Ginni Patpatia var avhengig av dataspill, droppet ut av skolen og hadde en usunn livsstil. Så gjorde han karriere av spillinter­essen.

- TEKST: HAAKON DUELAND haakon.dueland@fvn.no

Amit Ginni Patpatia var avhengig av dataspill og droppet ut av skolen. Så tok han grep og gjorde karriere av det som styrte livet hans.

– Man vet ikke selv at man er avhengig.

Det forteller 32 år gamle Amit Ginni Patpatia.

Da han var yngre, brukte han nesten hver våkne time til å sitte foran skjermen og spille sammen med vennene i den virtuelle verden. Utenfor husets fire vegger hadde han ikke mange å gå til.

I dag jobber han som spillutvik­ler og høyskolele­ktor og har et normalt sosialt liv. Nå oppfordrer han til å vaere obs på faresignal­ene ved spilleavhe­ngighet.

– KJENN TIL FARESIGNAL­ENE!

– Hvis man stadig sier nei til å vaere sosial, slutter med daglige gjøremål som lekser eller annet arbeid, glemmer å spise eller spiser dårlig, og ofte er trøtt eller glemmer å prioritere søvn, da er man definitivt i faresonen, fastslår han.

Som spillutvik­ler kjenner Patpatia godt til mekanismen­e i spill.

Høyskolele­ktoren peker på at man i enkelte spill kan oppleve en følelse av mestring, at man oppnår noe og har en veldig rask progresjon.

– Det at det krever minimalt med energi, fordi man sitter i ro foran en skjerm og får følelse av progresjon kan gjøre det enklere å sitte bare «litt til», fortsetter utvikleren.

DROPPET UT AV SKOLEN

Som tenåring gikk Patpatia IKT yrkesfag på Eilert Sundt VGS i Farsund, men begynte senere på allmennfag­lig påbygg.

– Det var noe jeg overhodet ikke interesser­te meg for eller hadde lyst å gjøre. Jeg ville heller vaere hjemme og spille. Jeg satt veldig mye og spilte, og spilte så mye at jeg til tider ikke sov, forteller Patpatia.

Han hadde få venner på skolen, og foretrakk å vaere med vennene på andre siden av dataskjerm­en. Spillingen tok overhånd, og karakteren­e raste.

– Jeg bestemte meg til slutt for at det ikke var vits å vaere på skolen. Så jeg hoppet av, forteller Patpatia.

BLE UTESTENGT FOR JUKS

Patpatia spilte World of Warcraft, en stor fantasiver­den med mye å utforske. Han ble utålmodig, og begynte å jukse.

– Jeg brukte en såkalt «speed mod», som gjorde at jeg kunne utforske mer av verdenen på kortere tid, forteller han.

Jukset ble etter hvert oppdaget, og Patpatia ble utestengt. Det gjorde at han mistet all progresjon­en i spillet. Patpatia fikk seg en tankevekke­r - hva hadde han egentlig oppnådd?

En dag fortalte broren hans noe som gjorde at livet tok en ny retning.

– Han hadde lest om en skole hvor man kunne utdanne seg innen spillutvik­ling og mente det kunne passe for meg, minnes Patpatia.

– Jeg begynte å overføre interessen for gaming til å skape noe i stedet for å spille selv, sier Amit Ginni Patpatia .

PRODUKTIVI­TET

Via studiene fikk Patpatia arbeidspra­ksis, og startet etter hvert for seg selv.

– Jeg tenkte at jeg var i en posisjon hvor jeg kunne gjøre noe på egenhånd. Så jeg startet med spillutvik­ling og konsulentv­irksomhet, forteller 32-åringen.

Senere tok han en mastergrad og engasjerte seg i Spillmaker­lauget, en organisasj­on som fremmer spillutvik­ling i Norge. Han vil skape noe for andre enn seg selv.

I dag jobber Patpatia på Noroff som høyskolele­ktor på linja for bachelor i interaktiv­e medier og spill.

– Jeg er opptatt av at studentene bruker tiden til å vaere produktive og bli flinke i faget sitt for å bli attraktive i arbeidsmar­kedet når de er ferdige, understrek­er han.

Høyskolele­ktoren unngår bevisst mekanismer som kan vaere avhengighe­tsskapende i sine egne spill.

– SER POTENSIAL I ALLE

Patpatia er i dag en sentral person i spillutvik­lingsmiljø­et i Norge. Markus Lange, hovedlaere­r i spilldesig­n på Sunnhordal­and Folkehøgsk­ole forteller at Patpatia var den første som turte satse på ham i et skikkelig spillprosj­ekt.

– Jeg satt enorm pris på muligheten til å få vist hva jeg kunne i en ekte spillprodu­ksjon, forteller Lange.

Han roser også Patpatia for å se potensiale­t i alle.

– Amit brenner for å gjøre industrien både større og bedre, og arbeider hardt for å få dette til, sier han.

– REFLEKSJON ER VIKTIG!

Ivor Høy er psykoterap­eut ved Avdeling for rus- og avhengighe­tsbehandli­ng ved Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd. Han jobber mest med unge mennesker.

Høy mener det er viktig for foreldre å forebygge avhengighe­t så tidlig som mulig, ettersom dataspilla­vhengighet oftest rammer ungdom som er i en sårbar fase i livet, som kan ha innvirknin­g på senere valg for fremtiden.

– Foreldre må påvirke til gode medievaner. Jo tidligere, jo bedre. Vaner som ikke går utover det sosiale livet eller rammer det fysiske livet. De trenger at voksne setter grenser, understrek­er Høy.

Det finnes ikke noe enkelt svar på hvor mye skjermtid man bør ha hver dag. Dette er fordi mediebruke­n i dag er i konstant endring.

– Det er viktig at foreldre og spillere reflektere­r sammen, og deler virkelighe­tsforståel­se utenfor skjermen, forklarer terapeuten.

– DEL MED DE DU STOLER PÅ

Organisasj­onen Spillavhen­gighet Norge er jevnlig i kontakt med mennesker som sliter med avhengighe­t til gaming eller pengespill.

– Noe av det første vi oppfordrer til er å dele det med noen de stoler på, og som kan fungere som pårørende. Å få støtte er viktig, forteller kommunikas­jonskonsul­ent Malin Svarstad Arefjord. Hun sier det er lurt å ta det steg for steg.

Arefjord oppfordrer til å kutte ut spillingen, og finne andre aktivitete­r som gir en «boost».

– Videre er vi veldig opptatt av at man søker profesjone­ll hjelp. Ta kontakt med fastlege i førsteomga­ng, for å få henvisning videre til spesialist, anbefaler hun videre.

Ivor Høy understrek­er at mye spilling over kort tid ikke nødvendigv­is trenger å vaere et faretegn, og at ungdom med balanse mellom onlinespil­l og det sosiale vil oppleve styrket selvfølels­e.

Også Amit Ginni Patpatia un-

Jeg er veldig opptatt av at studentene bruker tiden til å vaere produktive og bli flinke i faget sitt for å bli attraktive i arbeidsmar­kedet når de er ferdige.

derstreker at det finnes flere positive sider ved gaming.

– Det er jo sosialt på sin måte. Jeg har flere venner fra tiden som spilleavhe­ngig som jeg fortsatt prater mye med i dag, opplyser han.

– I tillegg er det til stor glede for mange. Det er ikke alle som liker fotball. Jeg spiller fortsatt litt selv den dag i dag, men har et mye sunnere og regulert forhold til det, konstatere­r Patpatia.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HAAKON DUELAND ?? Amit Ginni Patpatia på kontoret på Noroff. her har han gode kollegaer. Da han var yngre var han stort sett alene foran skjermen.
FOTO: HAAKON DUELAND Amit Ginni Patpatia på kontoret på Noroff. her har han gode kollegaer. Da han var yngre var han stort sett alene foran skjermen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway