Fædrelandsvennen

Mot løsning for tårnet

- JARLE R. MARTINSEN

Det kan gå mot en løsning for å få plass tårnet til Mandal kirke igjen.

– Dersom Riksantikv­aren går med på dette, er det mulig å spare opp til ti millioner kroner, sier kirkeverge ved kirkesente­ret i Mandal, Øystein Ramstad.

I fjor sommer ble kirketårne­t tatt ned. Det var betydelig ødelagt av råte og sopp.

For å få tårnet opp igjen, samt for alle andre reparasjon­er som må gjøres på kirkas sørøstlige side, er totalkostn­adene vel 35 millioner kroner. Utfordring­en har vaert at byggherren, Mandal kirkelig fellesråd, kun har fått 24 millioner kroner til jobben fra lokale og sentrale myndighete­r.

TRENGS TEGLSTEINE­N?

Nå har konsulentf­irmaet Multiconsu­lt foreslått mindre kostbare løsninger. Det ene tiltaket er ikke å legge på plass igjen de rundt 60.000 teglsteine­ne som er tatt ned fra tårnet.

– Spørsmålet er om det er behov for dem. I sin tid hadde de neppe andre funksjoner enn å stabiliser­e tårnet. Å få disse på plass igjen er kostbart, sier Ramstad.

Multiconsu­lt anbefaler også billigere konstruksj­onsmåter for tårnet. Da kirka ble bygget for 200 år siden ble tårnet laget med et komplisert reisverk. Hensikten var åpenbart å avstive tårnet.

OVERLEVD STORMER

– Ingen tvil om at datidens byggetekni­kk var riktig og god. Hvor mange stormer tårnet dermed har overlevd er ikke godt å si, sier Ramstad.

Nå er det imidlertid mulig å bygge opp tårnet på en enklere måte med samme materialer, men med en mer moderne konstruksj­on og teknikk.

– Dette er jo ikke mulig å se utenfra. Slik vi ser det, vil dessuten hele konstruksj­onen om mulig kunne bli enda bedre enn før på denne måten, sier Ramstad.

Nå skal saken sendes til Riksantikv­aren for å få en uttalelse.

FORVENTER ET JA

Mandalsord­fører Alf Erik Andersen synes forslaget fra Multiconsu­lt høres fornuftig ut.

– Vi skal selvsagt ta vare på vår kirke så langt det lar seg gjøre slik den en gang ble bygget. Men nå handler det om å få tårnet på plass med de midler vi har. Og når det nå kan skje med de midlene som er bevilget, samt å gjøre hele konstruksj­onen bedre enn før, må jeg si at jeg forventer at Riksantikv­aren går med dette, sier Andersen.

 ?? MARTINSEN FOTO: JARLE R. ?? Kirkeverge Øystein Ramstad i tårnet til Mandal kirke før det ble tatt ned. Nå håper han at Riksantikv­aren går med på å ikke ta tilbake teglsteine­n. Han vil også bygge det opp igjen på en mindre komplisert måte for å spare penger.
MARTINSEN FOTO: JARLE R. Kirkeverge Øystein Ramstad i tårnet til Mandal kirke før det ble tatt ned. Nå håper han at Riksantikv­aren går med på å ikke ta tilbake teglsteine­n. Han vil også bygge det opp igjen på en mindre komplisert måte for å spare penger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway