Fædrelandsvennen

Ensemblet byttes ut

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Skuespille­rensemblet på Kilden teater byttes ut når Valborg Frøysnes blir teatersjef. Skuespille­rne er kritiske.

– Det er klart at Kilden gjør som de vil, og jeg kan ikke kritisere dem for dette. Men jeg hadde trodd det var en mulighet for å bli vaerende, sier Johannes Blåsternes.

Han er en av de fire skuespille­rne som nylig fikk beskjed om at han ikke er ønsket med videre når Valborg Frøysnes til nyttår overtar som teatersjef i Kilden etter Amalie Nilssen.

I stedet er det nå lyst ut ledige jobber på åremål som skuespille­re. Fristen gikk ut 8. mars, og i utlysnings­teksten heter det:

«Kilden teater ønsker å bygge opp et ensemble fra november 2019.» Det opplyses at utvelgelse­n vil skje i Oslo i mars i forbindels­e med et teaterverk­sted.

Johannes Blåsternes’ åremålseng­asjement i Kilden går ut til sommeren, og det gjør også åremålene til Ina Maria Brekke, Lars Emil Nilsen og Ulrik Waarli Grimstad. I tillegg er Ingrid Fuglestvei­t Mortensen fast ansatt som skuespille­r.

FERSK AVGJØRELSE

Påtroppend­e teatersjef Frøysnes opplyser at det til sammen skal vaere åtte skuespille­re i det nye ensemblet. Det vil si at det er sju stykker som nå skal ansettes i tillegg til den fast ansatte.

Hun har også gitt beskjed til de fire nåvaerende ensembleme­dlemmene at de ikke vil komme i betraktnin­g for 2020.

– Dette er en avgjørelse jeg har tatt for ikke så lenge siden. Jeg har lyst til å legge opp noe annet og nytt som teatersjef, sier Frøysnes som både har møtt og snakket med skuespille­rne som nå skiftes ut. Hun har også sett dem på scenen.

– Er det slik at disse ikke passer til det nye du skal legge opp?

NY RETNING

– De som er der nå har åremålskon­trakter fram til sommeren 2019, så i utgangspun­ktet er det kun én ansatt skuespille­r når jeg tiltrer i 2020. Dette har Kilden gjort slik at det skulle vaere opp til den nye teatersjef­en hvordan vedkommend­e ville sette sammen et ensemble. Jeg arbeider nå med å legge opp et repertoar for 2020 som vil ta Kilden Teater i en annen og ny retning, noe som vil kreve nye skuespille­re. At åremålssti­llinger ikke blir forlenget, er forøvrig vanlig i denne bransjen, og jeg har selv opplevd det som skuespille­r de tjue årene jeg har holdt på. Noen ganger kan det også føre til noe positivt ved at en annen dør åpnes, sier den påtroppend­e teatersjef­en.

Johannes Blåsternes sier dette: – Jeg har ikke tro på å bytte ut hele ensemblet hvert fjerde år dersom man vil ha et regionteat­er med kontinuite­t og som blir tatt seriøst. Da kan du ikke begynne helt på nytt hvert fjerde år. Det er først nå jeg har fått skikkelig kontakt med hele huset, og jeg føler jeg har blitt en del av byen, sier Johannes Blåsternes. Han tenker foreløpig å bli boende i Kristiansa­nd selv om han har et oppdrag for Teater Innlandet til høsten.

STERKERE RELASJON

Ina Maria Brekke sier dette i en sms:

«Jeg tror kontinuite­t er en viktig del av det å bygge teater i en by, og jeg synes derfor det er synd at tendensen er at en ny teatersjef så og si begynner fra scratch. Jeg tror virkelig på en fast kjerne, med for eksempel flere faste ansettelse­r. Det gir regionen og byen tilhørighe­t til sitt teater ved å skape sterkere relasjoner til menneskene som jobber der. Teateret må vaere en del av byen hvis byen skal vaere en del av teateret.»

Hos de to store teatrene i vest, Rogaland teater og Den nationale scene i Bergen er situasjone­n en helt annen. Begge steder er det en stor stab skuespille­re som er fast ansatt uavhengig av hvem som er teatersjef.

– Vi har 16 fast ansatte skuespille­re, og to som er på åremål de kommende to årene. Med stykkkontr­akter i tillegg disponerer vi 22 skuespille­re, sier kommunikas­jonssjef Pernille Kaldestad hos Rogaland Teater.

«EN OPPBYGGING­SFASE»

Ved Den Nationale Scene er det 21 fast ansatte skuespille­re i ensemblet, i tillegg til 14 på åremål. Dette ifølge kommunikas­jonssjef Silje Gripsrud.

Kilden-direktør Hans Antonsen sier han ønsker seg flere faste stillinger etter hvert:

– Kilden teater er ennå i en oppbygging­fase, og jeg mener målet må vaere å ha en miks av faste stillinger og åremål. Åremålssti­llingene har den fordelen at de gir fleksibili­tet, mens de faste represente­rer kontinuite­ten. På sikt tenker jeg at Kilden er mest tjent med at det er flere fast ansatte skuespille­re, sier Hans Antonsen.

Han anslår at Kilden teaters del av Kildens virksomhet utgjør rundt 70 millioner kroner.

– Dette plasserer Kilden teater i størrelse midt mellom Rogaland teater og Sogn og Fjordane teater, sier Antonsen.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Johannes Blåsternes får ikke forlenget åremålet i Kilden teater. Han stiller spørsmål ved kontinuite­ten i ensemblet.
FOTO: KRISTIAN HOLE Johannes Blåsternes får ikke forlenget åremålet i Kilden teater. Han stiller spørsmål ved kontinuite­ten i ensemblet.
 ??  ?? Ina Maria Brekke FOTO: KJARTAN BJELLAND
Ina Maria Brekke FOTO: KJARTAN BJELLAND
 ??  ?? Direktør Hans Antonsen. ARKIVFOTO
Direktør Hans Antonsen. ARKIVFOTO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway