Fædrelandsvennen

Filmen kaster ikke nytt lys over historien om Michael Jackson. Den kaster et nytt mørke over den.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD,

Han er blek. Nesten hvit i huden. Tynn. Håret er langt og blankt og munnen er malt ildrød. Ansiktet er glatt og operert. Han smiler forsiktig og nesten kokett til publikum og presse som er møtt frem utenfor rettslokal­ene hvor han, Michael Jackson, skal stå tiltalt sommeren 2005. Over tusen reportere er samlet sammen i et voldsomt kok utenfor, blodfansen til superstjer­nen har også møtt frem i horder og roper høylytte k jaer li g hetser k la e ringer og støttet il sitt storeidol. We love you, går igjen.

● Tiltalen dreier seg om fire tilfeller av «utuktig omgang» med mindreårig­e under 14 år, forsøk på det samme med en annen mindreårig, og flere tilfeller der han skal ha servert mindreårig­e alkohol. Michael Jackson blir frikjent på alle punkter. Bevisene er ikke gode nok. Stjernen tar imot frikjennel­sen med et nesten sjenert smil. Det er helt umulig å si noe om hva han tenker. Umulig å si hva han føler. Det er egentlig helt umulig å si noe som helst om hvem denne superstjer­nen egentlig er. Hva slags menneske er det bak alle operasjone­r, staffasje, sminke?

● Eller var det. Nå er han død.

● Når anklagene igjen setter dagsorden gjennom Hbo-filmen «Leaving Neverland» i alle land Jackson hadde fans, og det er vel egentlig alle land, så kan han ikke lenger svare for seg. Superstjer­nen døde av hjertestan­s etter bruk av stoffer som som propofol og lorazepam 25. juni 2009. Påtalemakt­en mente det rett og slett var et uaktsomt drap og legen hans måtte svare for anklager om denne heftige cocktailbl­andingen, men han ble frikjent fra anklagene. Han ble også frikjent.

● De to unge mennene som i denne omstridte dokumentar­en forteller en historie om en slags forelskels­e i superstjer­nen, en slags kjaerlighe­t og beundring for et idol som dette idolet intimisert­e til sex og utnyttet. «Gud har bragt oss sammen», skal Michael Jackson ha sagt, mens han forlangte at de utførte seksuelle tjenester for ham. «We love each other», tilføyde han og forklarte guttene at omverdenen ikke ville forstå akkurat denne typen kjaerlighe­t. Han fôret dem med snop og godter, en paradisisk tilvaerels­e i slottet sitt, utflukter og lek, de kunne se tv til de sovnet. I sengen hans.

● NRK kjøpte altså denne dokumentar­en og skal vise den på tv søndag. Selv om dokumentar­en er problemati­sk, mange mener at filmen ikke bringer nok kritiske røster inn i komplekset. Ingen får fullt ut forsvare Michael Jackson eller gi tilsvar til anklagene. Og fordi alvoret i filmen er stort og kan gjenskape ubehag og stress for dem som kan føle seg ekstra berørt, så ville altså NRK ikke spille noe Michael Jackson-musikk i to radiokanal­er i fjorten dager etterpå. Av hensyn. En underlig og oppsiktsve­kkende dobbeltmor­al som de etter noen dagers tenketid gikk tilbake på, også etter massiv slakt fra mediebrans­jen. Man kan jo ikke stikke en kniv inn i noen og etterpå tenke at man slipper unna hvis man gir dem et plaster. Og bør ikke en kulturinst­itusjon som NRK vaere med å tydeliggjø­re denne distinksjo­nen mellom kunst og kunstnere. Løsrive kunstuttry­kk fra skaperens gjøren og laden. Skille Knut Hamsuns bøker fra Hamsuns nazisme. Skille Roman Polanskis filmer fra hans seksuelle trakasseri­ng. Skille Woody Allens kunst fra hans overgrep mot adoptivdøt­rene. Listen er lang over gufne og mørke kunstnere, men verden ville vaert fattigere på kultur hvis vi skulle sensurere bort all deres kunst.

● Hbo-filmen som alle kan se søndag kaster ikke nytt lys over historien om Michael Jackson. Den kaster et nytt mørke over den. For vi kan ennå ikke vite noe helt sikkert, det er jo alltid vanskelig å bevise overgrep, men filmen skrur til forestilli­ngen om at den fantastisk­e musikeren, komponiste­n og danseren virkelig hadde et forkvaklet forhold til alle barna han tok under sine vinger. Den forsterker den følelsen. Men han kan også ha vaert et lett bytte for utpressing fordi han hadde denne sprø, eksentrisk­e og naive lengselen etter barn og barndom siden hans egen var helt ødelagt. Av en diktatoris­k far som ville at sine åtte barn sine bare skulle øve på å vaere popstjerne­r i Jacksonban­det. Når de ikke ville øve, dro han frem belter og verktøy og mishandlet dem. De fikk ikke leke med andre barn, fikk ingen barndom.

● Uansett er dette en vond historie. Vond hvis Michael Jackson gjorde som så mange sier. Vond hvis han er uskyldig anklaget. Og vond fordi vi aldri får vite helt, helt sikkert hva som skjedde da mørket senket seg i hans hjem Neverland. Who's bad?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway