Fædrelandsvennen

Viktig steg mot grønt skifte

Statens pensjonsfo­nd utland skal ikke lenger investere i selskaper som driver med leting og produksjon av olje og gass. Det ble kjent i går og kommer godt med for et Venstre i krise.

-

Dette er en sak Venstre, sammen med KRF, har ivret lenge for, og et slikt gjennomsla­g kan vaere godt for den omdiskuter­te lederen Trine Skei Grande å ta med seg inn i et krevende landsmøte. Timingen av denne nyheten kan i hvert fall mistenkes for å vaere nøye fundert.

Men uavhengig av

Venstres krise og politiske kamp for gjennomsla­g, er dette en politikk som tar oss et viktig steg videre mot det grønne skiftet.

Rundt seks prosent

av aksjebehol­dningen til Statens pensjonsfo­nd utland er i olje og gasssektor­en. Seks prosent høres ikke mye ut, men fondet er enormt, så prosenten tilsvarer en samlet verdi på rundt 320 milliarder kroner. Uttrekket gjelder kun selskaper som driver med leting og produksjon, og ikke selskaper som i tillegg eksempelvi­s har virksomhet

I markedet og finansverd­enen vil nok dette oppfattes som et initiativ og et steg mot et grønt skifte.

knyttet til fornybar energi. Og i 2019 har ganske mange det.

Siv Jensen redegjorde

for bakgrunnen for kursendrin­gen: – Målet er å gjøre vår samlede formue mindre sårbar for et varig fall i oljeprisen. Da er det mer treffsikke­rt å selge selskapene som kun driver med leting og produksjon av olje og gass, enn å gå helt ut av en bredt sammensatt energisekt­or, sa hun i en pressemeld­ing.

Og dette er

en politikk som Norges Bank rådet Finansdepa­rtementet til å føre allerede høsten 2017. Norges Bank, som forvalter de nesten 9.000 milliarder kronene i fondet, mente det ville vaere lurt å ta olje og gass ut av fondets referansei­ndeks, som det heter.

Siv Jensen vektla

de finansiell­e grunnene for endringen og understrek­et at petroleums­politikken forøvrig ligger fast. Det k anno kvae re lurt av en Frp-politiker. Men i markedet og finansverd­enen vil nok dette oppfattes som et initiativ og et steg mot et grønt skifte. Grepet vakte da også stor oppsikt internasjo­nalt. Nyheten ble toppsak på Financial Times. Og de første reaksjonen­e i markedet var at kursen på flere petroleums sel skapersvek­ket seg.

Norge har gått

foran på et viktig område. God butikk er en god driver – blir det å tenke grønt lønnsomt, kan farten mot en mer klimavennl­ig klode øke.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Siv Jensen fortalte fredag at Statens Pensjonsfo­nd ikke lenger skal ha aksjer i selskaper som driver med leting og produksjon av olje og gass.
FOTO: NTB SCANPIX Siv Jensen fortalte fredag at Statens Pensjonsfo­nd ikke lenger skal ha aksjer i selskaper som driver med leting og produksjon av olje og gass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway