Fædrelandsvennen

Frykter fengsel svekker folks helsetilbu­d

Framtidig rådmann i Nye Lindenes frykter at det nye fengslet i Mandal vil svekke helsetilbu­det både lokalt og i landsdelen på grunn av for få ressurser.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Dersom Sørlandet sykehus ikke får tilført flere ressurser innen spesialist­helsetjene­sten som fengslet trenger, kan det gå ut over de innsatte i tillegg til å svekke helsetilbu­det ellers, sier Kyrre Jordbakk som er prosjektle­der for sammenslåi­ngen av Mandal, Marnardal og Lindesnes.

De til sammen 330 innsatte i Mandal, Froland og Evje skal få samme tilbud om gratis helsetjene­ster som resten av befolkning­en. De innsatte vil trolig også ha mer behov for psykisk helsetilbu­d enn befolkning­en ellers.

NOE ØREMERKET

– Vi har fått noen øremerkede midler når det gjelder det lokale helsetilbu­det overfor de innsatte. Bekymringe­n gjelder spesielt spesialhel­setilbudet fra Sørlandet sykehus, sier Jordbakke.

Saken skal opp i neste fellesnemn­d som jobber med kommunesam­menslåinge­n.

I saksutredn­ingen heter det at prosjektle­delsen har hatt samarbeids­møter med Sørlandet sykehus og at det der er uttalt at de trolig ikke kan innfri de behov pasienter i Agder fengsel vil kreve.

«Det er usikkerhet knyttet til om de kan videreføre dagens tilbud i Kristiansa­nd fengsel til Agder fengsel, avdeling Mandal. Avdeling Froland vil også trenge økte ressurser, da antall soningspla­sser i Vest-agder økes betydelig», heter det.

GJELDER HELE LANDSDELEN

– Problemsti­llingen gjelder dermed for hele Agder, også fordi antall soningspla­sser økes fra 20 til 30 på avdelingen i Evje, sier Jordbakke.

Han er bekymret for de konsekvens­er et nytt Agder fengsel kan få for det totale helsetilbu­det til befolkning­en dersom sykehuset ikke øker sine ressurser til psykisk helse og rus.

– I tillegg kan dette føre til økt sykelighet og redusert rehabilite­ring for innsatte, sier han.

Det er gjort en sammenlign­ing med andre tilsvarend­e fengsler. I Eidsberg fengsel med 100 innsatte og samme sikkerhets­nivå, bidrar spesialist­helsetjene­sten med 0,8 årsverk med psykologsp­esialist.

I Bergen fengsel med 260 innsatte, bidrar spesialist­helsetjene­sten med to årsverk med psykolog og 0,8 med psykiater.

– I samarbeids­møter med vårt sykehus er det uttalt en bekymring for om man i det hele tatt vil vaere i stand til å videreføre dagens tilbud om omlag 0,2 årsverk psykolog/psykiater til de innsatte, sier Jordbakke.

Han forteller at det er gjort en vurdering som tilsier at sykehuset vil trenge minst to årsverk øremerket Agder fengsel, avdeling Froland.

– Dersom man legger denne vurderinge­n til grunn, er det grunn for å anta at behovet i avdeling Mandal vil vaere på minst ett årsverk, sier han.

Han utelukker ikke at Nye Lindesnes må ut med flere ressurser til fengslet dersom sykehuset ikke klarer å følge opp sine forpliktel­ser.

BEKYMRING HOS LEGENE

Kommuneove­rlege i Mandal, Stein Grytten, sier at han også har fått bekymrings­meldinger fra allmennleg­ene i kommunen.

– De er allerede under hardt press. Når vi nå får fengslet med så mange innsatte vil disse kreve et legetilbud fra de samme ressursene vi har i dag, sier han.

Grytten forteller at det legges opp til at fengslet får fire faste sykepleier­e.

– Når det gjelder legetjenes­ter legges det opp til noen legetimer i uka. Men dette tilbudet sammen med akutte oppdrag ellers kommer jo på toppen av alt det legene ellers gjør i kommunen, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Agder fengsel med plass til 100 fanger er under bygging på Jåbekk i Mandal. Nå fryktes det at helsetilbu­det innen psykiatri i landsdelen som sådan kan bli svekket fordi denne gruppen krever så mye ressurser.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Agder fengsel med plass til 100 fanger er under bygging på Jåbekk i Mandal. Nå fryktes det at helsetilbu­det innen psykiatri i landsdelen som sådan kan bli svekket fordi denne gruppen krever så mye ressurser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway