Fædrelandsvennen

Cannabis-gartnere dømt til over tre års fengsel

- ERLEND OLSBU

I fjor sommer avdekket politiet en stor cannabispl­antasje i et bolighus i Søgne. Nå er en 44 år gammel mann og hans 25 år gamle nevø dømt til over tre års fengsel.

Da politiet slo til mot boligen ble det funnet 330 voksne cannabispl­anter og 70 stiklinger. Plantene var plassert på tre rom som alle var utstyrt med ventilasjo­ns vifter og varmelampe­r.

«Alt dette tyder på omfattende og ressurskre­vende virksomhet som har pågått over tid. Den må karakteris­eres som planmessig og med betydelig grad av profesjona­litet», heter det i den ferske dommen fra Kristiansa­nd tingrett.

330.000 KRONER

De to mennene hoppet ut av et vindu og forsøkte å rømme da politiet ankom 13. juli i fjor. Begge ble raskt pågrepet og sitter fremdeles varetektsf­engslet.

Huseier Laila Østrem (71) ble også pågrepet, men saken mot henne ble seinere henlagt.

I dommen framgår det at politiet oppsøkte adressen i forbindels­e med etterforsk­ningen av mistenkeli­ge pengeoverf­øringer til utlandet.

I løpet av tre måneder våren 2018 skal de to mennene som ha overført over 330.000 kroner til hjemlandet Vietnam. Pengene ble sendt til 44-åringens kone og en annen person.

Retten slår fast at hele dette beløpet var utbytte knyttet til driften av cannabis-plantasjen.

– BESKYTTE NEVØEN

Under rettssaken forklarte 44-åringen at han ble spurt om å drive oppussing i boligen i Søgne av en person han kom i kontakt med i Polen. Da han var ferdig med oppussinge­n skal den samme personen ha bedt ham om å dyrke fram noen planter. For dette fikk han 80–100 dollar dagen.

44-åringen hevdet at han ikke visste hva slags planter det var. Oppdragsgi­veren skal ha kommet innom en gang i måneden med instruksjo­ner.

44-åringen opplyste i retten at nevøen (25) ikke var delaktig i arbeidet med plantasjen, men bare hadde hjulpet til med overføring av penger til Vietnam.

Tingretten festet ikke lit til mannens forklaring og konkludere­r med at han løy for å beskytte nevøen. Ifølge dommen viser teledata og andre opplysning­er at 25-åringen har oppholdt seg i naerheten av adressen i Søgne over en lengre periode.

Retten legger til grunn at de to mennene har vaert sammen om dyrkingen og tjent omtrent det samme. Begge ble derfor dømt til å betale tilbake halvparten av det totale utbyttet på 334.220 kroner.

Nevøen (25) er dømt til fengsel i tre og et halvt år. Onkelen (44) fikk en mindre strafferab­att på grunn av tilståelse­n og er dømt til fengsel i tre år og tre måneder.

Dommen er ikke rettskraft­ig.

 ?? FOTO: POLITIET ?? I bolighuset i Søgne fant politiet over 300 cannabispl­anter på tre produksjon­srom som var innredet med plast på golv og foran vinduene. Rommene var utstyrt med kraftige lamper og ventilasjo­nsvifter. Det var også et omfattende elektrisk ledningsne­tt der strømforsy­ningen var koblet slik at strømmen ikke ble registrert.
FOTO: POLITIET I bolighuset i Søgne fant politiet over 300 cannabispl­anter på tre produksjon­srom som var innredet med plast på golv og foran vinduene. Rommene var utstyrt med kraftige lamper og ventilasjo­nsvifter. Det var også et omfattende elektrisk ledningsne­tt der strømforsy­ningen var koblet slik at strømmen ikke ble registrert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway