Fædrelandsvennen

jakten på tomheten

Som turist vil man komme seg vekk fra andre turister. Den beste måten er gjerne å ta beina fatt.

-

jeg satt på ryggsekken i duskregnet og kikka skeptisk på den bratte stien opp mot Uxatindar.

Bare knasingen fra knekkebrød­et brøt stillheten. Jeg hadde spart det i fire dager, og nå smakte det fantastisk med tjukke salamiskiv­er og masse majones.

For meg er en god tur en tur med lite folk. Det kan vaere derfor jeg vender tilbake til ødemarka på Island igjen og igjen.

Hvis du er villig til å gå litt (mye) kan du finne spektakula­ere landskaper nesten helt uten mennesker. Landskapet ligner ofte på kulisser fra Ringenes Herre og Game of Thrones, (sistnevnte er da også delvis spilt inn her) og det er ikke alltid gitt at stiene er laget av mennesker.

Ikke sånn at jeg har begynt å tro på alver og troll, men flere ganger de siste dagene hadde jeg fulgt bratte stier som jeg etterhvert hadde tenkt var laget av sau som var lei av livet.

På Island kan du heller ikke ta det for gitt at turstien merket på kartet er synlig i terrenget, eller at stien du følger er merket på kartet. Drar du langt nok ut i «høkkis» er det ikke engang sikkert det finnes noe fornuftig kart.

Derfor satt jeg nå og stirret på en kartprint fra nettet før jeg valgte å søke inn i juvet til høyre i stedet for å prøve sauenes selvmordss­ti opp i høyden. «Uxatindagl­jufur» stod det på kartet.

LATTERLIG BRA

Det var en god avgjørelse. Den neste timen gikk jeg stort sett og sa «jøss», og «inni helvete», mens jeg lo for meg selv over den vulkanskap­te steinkated­ralen jeg hadde snublet over. Dette var minst like fantastisk som andre naturattra­ksjoner jeg har sett på Island, men her var jeg helt alene.

Ingen franskmenn, spanjoler eller amerikaner­e. Ingen nederlende­re eller japanere. Helt stille.

HEMMELIGHE­T

Siden har jeg prøvd å finne ut om

Uxatindagl­jufur står beskrevet noe sted, men jeg tror kanskje navnet er for vanskelig til å slå an? Det kan også hende jeg er dum som nå bringer det ut i offentligh­eten, men det skal vel noe til at denne teksten utløser en lemenvandr­ing til juvet en god dagsmarsj fra naermeste bilvei.

Fem dager tidligere hadde jeg bedt sjåføren på høylandsbu­ssen stoppe slik at jeg kunne hoppe av. Så la jeg i vei nordover til jeg kom ut av mobildekni­ng til et område jeg hadde utforsket digitalt på forhånd.

BUSSLASTER

Det er slike tiltak som trengs hvis man vil komme seg vekk fra turistflom­men som de siste årene har skylt over Island.

Hvis du ikke er folkesky går det selvsagt greit å oppsøke stedene som er beskrevet i Lonely Planet. Rullestein­stranda på Snaefellsn­es er fantastisk. Her kan du kontempler­e mens du prøver å unngå å legge merke til busslasten­e som ankommer i kolonne hvert kvarter.

Denne motviljen mot overbefolk­ede naturopple­velser har jeg trolig fra min far. På skiturene i Rondane i barndommen ble han irritert dersom vi ikke kunne finne et sted å spise brunostski­va og drikke kakaoen uten at det var andre folk i synsfeltet.

Her i min sørlandske diaspora tok det titolv år å bli vant til de relativt tett befolkede skogene i Bymarka, men nå har jeg blitt ganske flink. Det er bare hvis jeg møter hele terrengkar­usellen på en gang at det skjaerer seg for alvor.

DANSKELEIR

Men når sommeren kommer og rogalendin­gene invaderer på vannscoote­r, da rømmer jeg. Fluktruta har ofte gått til regnfulle øyer i vest.

Hittil leder Shetland i folketomhe­t. Orknøyene var koselig og Faerøyene tøft. Island er likevel favoritten hvis man klarer å komme seg ut av stimen.

Men du trenger såklart ikke dra utenlands for å vandre. Her en sommer var Femundsmar­ka fin. På forhånd hadde jeg lest en del om strøket, blant annet om en hvit sandstrand. Da jeg naermet meg denne svett og fael etter en dags vandring hørte jeg til min misnøye hoiing og kakling. Støyen kom fra en stor leir med dansker. De badet og brente bål mens de baelma bajer.

Å finne en mini-roskildefe­stival inne i marka var langt nede på ønskelista. Full av avsky durte jeg videre innover mot svenskegre­nsa enda et par timer før jeg stoppet ved et vann og slo opp teltet.

KORREKTIV

Som regel er det slik at jo mer øde stedet er, jo mer interessan­te (les saerere) er gjerne de få du treffer. Etter tre dager i ødemarka på Island begynte jeg å føle meg sånn passe Lars Monsen-tøff. Korreksjon­en kom i form av en tysker.

I den svarte lavasanden så jeg ham komme mot meg i jevnt tempo. Han hadde mye mindre oppakning enn meg, og jeg regnet med han måtte vaere ute på en kortere tur.

Det viste seg at fyren hadde startet to uker tidligere fra nordspisse­n av Island.

Et slikt stunt har jeg til gode å prøve, og jeg er ikke engang sikker på om jeg har lyst. Ei uke med telt og sekk pleier å holde fint både for beina og psyken, og det er som regel det som skal til for å bli minnet på at jeg egentlig liker folk ganske godt.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Stilte opp kameraet på en stein, trykka på nedtelling­a og beinfløy bort til teltet for å ta opp positur.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Stilte opp kameraet på en stein, trykka på nedtelling­a og beinfløy bort til teltet for å ta opp positur.
 ??  ?? Herremålti­d. Inngangen til Uxatindagl­jufur i bakgrunnen.
Herremålti­d. Inngangen til Uxatindagl­jufur i bakgrunnen.
 ??  ?? Pakning på. Ut og gå. Lite mat å få.
Pakning på. Ut og gå. Lite mat å få.
 ??  ??
 ??  ?? Jau, jau.
Jau, jau.
 ??  ?? Sti laget av sau som er lei av livet.
Sti laget av sau som er lei av livet.
 ??  ?? Verdens vakreste leirplass har bare plass til ett telt (se ned til høyre).
Verdens vakreste leirplass har bare plass til ett telt (se ned til høyre).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway