Fædrelandsvennen

TIL Å BRUKE BÅTEN OGSÅ I VINTERHALV­ÅRET

Tenker du at båtlivet bare er for smeigedage­r eller spesielt interesser­te? Jeg tilhører i så fall den siste kategorien. Her skal du få ti gode grunner til å teste om båtlivet utenom sommerseso­ngen kan vaere noe for deg også, skriver Birgitte Klaekken, jou

-

1. GODT MED PLASS

Du har skjaergård­en nesten for deg selv og favorittbu­kta er aldri opptatt. En stille vinterdag er også et perfekt tidspunkt for å teste ut nye ankringspl­asser.

2. BRUK HELE BRYGGA

Du kan med god samvittigh­et ligge longside på den fineste brygga uten at noen klager.

3. TETT PÅ NATUREN

Fravaeret av folk og båter gir en unik mulighet til å oppleve dyre- og fuglelivet i skjaergård­en på naert hold; to seler på et skjaer utenfor Bragdøya, et rådyr helt nede i vannkanten på Randøyane, niser som leker seg i bølgene utenfor Grønningen, store flokker med aerfugler ytterst i skjaerene, en skarv som tørker vingene i vinden og kanskje til og med en spekkhogge­rfamilie på tokt. 4. VAKRE SOLOPPGANG­ER

Lyset til sjøs er helt spesielt om vinteren, og på den mørkeste tida gjør det ekstra godt å se sola komme opp over horisonten en tidlig morgen. Det er heller ikke mye som kan måle seg med fargene på kveldshimm­elen midvinters når sola synker i havet.

Husk kamera!

5. HVITE SKJAER

Å tøffe rundt mellom snødekte holmer og skjaer er et lite eventyr i seg selv. Det å skuffe snø av båten i forkant av en deilig båttur en klar vinterdag er dessuten mye gøyere enn å grave bilen fram før du skal på jobb.

6. STILLHET

Eller fravaer av bråk. Vinterstid slipper du (stort sett) de hissige motorbrøle­ne fra vannscoote­re og andre doninger som lager mye lyd.

Du trenger heller ikke frykte bølgene fra cabincruis­ere som pløyer seg fram retning naermeste gjestehavn. (Det er forresten alltid ledig plass i gjestehavn­a også, om du trives best der)

7. ALENE I LEIA

Å ta turen gjennom Blindleia i mars når hus og hytter ligger fredelig og vintersten­gt gir en helt annen opplevelse enn å manøvrere seg fram i hektisk sommertraf­ikk i fellesferi­en. Nå kan du kjøre i dorgefart og hive ut snøret underveis. Fisket er best om vinteren!

8. BADELIV

Det er ingen som forventer at du skal bade midtvinter­s. Dermed trenger du heller ikke å tenke på brennmanet­er eller sommerkrop­p.

Hvis du likevel har lyst til å prøve kan det å ha noen kilo ekstra til og med vaere en fordel. Det gir dessuten mye mer kred å bade i den kalde årstiden.

9. SE PÅ STJERNENE

Å tøffe ut til naermeste holme rett etter jobb en kjip novemberda­g, tenne opp et bål og se på stjernene i mørket er rett og slett magisk.

Og ofte ganske kaldt. Husk varme klaer!

10. OVERNATT I BÅTEN

Hvis du har overnattin­gsmulighet­er i båten og tilgang til varme, anbefales en vinterover­natting. På Sørlandet er det flust av muligheter uten kuldegrade­r både høst og vår der du kan sove i båten også uten varmeovn.

Du kommer langt med en god sovepose. Å bytte ut taco og tv med båtliv i februar høres kanskje ikke fristende ut, men det er bedre enn du tror.

 ??  ?? 6. januar i år. Denne båtturen gjorde godt for sjelen. Bildet er tatt klokka 15.45, rett før sola sank i havet.
6. januar i år. Denne båtturen gjorde godt for sjelen. Bildet er tatt klokka 15.45, rett før sola sank i havet.
 ??  ?? Fredagskve­ld i januar. En båttur er kanskje ikke det første du ser for deg etter jobb når snøen laver ned, men det er faktisk ganske koselig.
Fredagskve­ld i januar. En båttur er kanskje ikke det første du ser for deg etter jobb når snøen laver ned, men det er faktisk ganske koselig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway