Fædrelandsvennen

ER DU OVERBEVIST?

- TEKST: BIRGITTE KLAEKKEN birgitte.klekken@fvn.no

Dette må du huske på før du stikker til sjøs en kjølig vinterdag:

Tenk sikkerhet! Bruk alltid godkjent flyteplagg, gjerne også en varmedress med flyteeleme­nt. Husk at det kan vaere såpeglatt både på brygger, på båten og svaberg.

Vaer sikker på at du har nok drivstoff før du legger ut på tur og sørg for å ha kommunikas­jonsutstyr som fungerer. (VHF, vanntett mobiltelef­on). Redningsse­lskapet anbefaler alle som bruker båten om vinteren å ha en personlig nødpeilese­nder med posisjon direkte til redningsse­ntralen via satellitt. Nødrakette­r bør du også ha. En «grab-bag» med nødvendig sikkerhets­utstyr er smart å ha for hånden dersom uhellet er ute.

Sjekk at alt av lanterner virker. Ha gjerne ekstra lykt og ekstra batterier for mørke vinterkvel­der. De tømmes fort i kulda.

Bruk ull innerst og ha gjerne en ullsåle i skoene. Man blir fort kald på beina, selv med solide vintersko. Hansker er et must og de må vaere lett tilgjengel­ig. Stivfrosne tauer gir fort stivfrosne fingre. Ha gjerne en kniv tilgjengel­ig i tilfelle det er tau som må skjaeres over.

Hvis du er uheldig og ramler i vannet er det mye mer alvorlig enn om sommeren og hypotermi/nedkjøling kan skje raskt.

Sjekk vaermeldin­gen før du går ut slik at du ikke blir overrasket av ruskevaer. Du trenger jo ikke velge de røffeste dagene.

Tenk ekstra godt gjennom hva du gjør, og vurder alltid sikkerhets­risikoen. Hvis mulig, gå ut sammen med noen og ellers som til fjells: meld fra hvor du drar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway