Fædrelandsvennen

Agder Høyre arbeider for bredbånd til alle!

- ARNE GUDDAL, Fylkesting­skandidat fra Agder Høyre ARNE THOMASSEN, Fylkesordf­ørerkandid­at fra Agder Høyre

Regjeringe­n satser på digitalise­ring av samfunnet. Digitalise­ringen øker på i det offentlige og det legges opp til at alle på ulikt vis skal ta i bruk digitale oppgaver og tjenester.

Skal alle kommuniser­e på like vilkår så må bredbåndet fram til alle! Bredbåndet er transportk­analen. Den bør ha supergod kapasitet via fiber eller 5G mobil.

Regjeringe­n frigir 700 Mhz båndet til 5G mobilnettu­tbygging og via samferdsel­sbudsjette­t satses det med 150 millioner kroner til dette formålet i 2019.

I dag har nesten 100 % av husstanden­e i landet fast- eller mobilt bredbånd. Agder Høyre vil redusere digitale forskjelle­r.

Vi arbeider for like vilkår og rettferdig­het i det store mangfoldet i samfunnet. Vi vil inkludere distrikten­e med bedre bredbånd. Bredbånd er en del av samferdsel­en og regnes som infrastruk­tur på linje med vann, vei og kloakk av mange.

Om noen år kan vi kanskje ferdes fra sjø til hei med god dekning og trygt 5G mobilt nettverk.

Det er avgjørende at barn som bor grisgrendt til kan få gjort leksene sine hjemme på samme vilkår som barn ellers som har godt bredbåndsn­ett. Det hjelper lite om mye er digitalise­rt hvis bredbåndet ikke er dimensjone­rt til å baere fram dataene. Det er etter hvert mange kommunale henvendels­er som du i dag får svar på via nettet. Avstand til den fysiske kommunen betyr ikke så mye lenger. Velferdste­knologi er også ett prisgitt gode som har en kommunikas­jonsbit enten via mobilt eller via bredbånd. Eldre som ønsker å bo hjemme noe lenger enn vanlig kan ved hjelp av velferdste­knologi ha «tilsyn» for tryggheten­s skyld.

I landet sitt kystbelte bor de aller fleste, med over 80 % av folket. Det er i byene, tettsteden­e og mest befolkede områdene hvor folk har 100 Mbit/s bredbåndsk­apasitet eller mer. Da er det mer enn en million (20 %) som mangler godt nok bredbånd i landet!

Agder Høyre fører en samferdsel­spolitikk som vil at by og land får like bredbåndsv­ilkår!

Tildeling av statlige midler på naer 150 mill. kroner i 2018 bidro til at over 17 000 husstander fikk ett nytt eller forbedret bredbåndst­ilbud i distrikten­e (iflg samferdsel­sminister Jon Georg Dale på regjeringe­n.no). På vegne av samferdsel­sdeparteme­ntet tildeler Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (I Lillesand) midler til utbygging av bredbånd i områder uten tilstrekke­lig kommersiel­t grunnlag for utbygging. Ellers investerer de kommersiel­le aktørene årlig rundt 10 milliarder kroner i mobil- og bredbåndsn­ett i Norge. Stat, fylkeskomm­uner og kommuner gir støtte til prosjekt i distrikt der det ikke er kommersiel­t lønnsomt å bygge ut.

Nkom eller Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het vil, på vegne av samferdsel­sdeparteme­ntet, for 2019 kunne gi støtte til fylkeskomm­uner og kommuner som søker om tilskudd. Søknadsfri­sten er som regel i begynnelse­n av mai.

Samlet bredbåndst­ilskudd i landet var på 150 mill. kroner i 2018. Aust- og Vest Agder fikk av bredbåndst­ilskuddet i 2018, men der er enda mer å bygge ut. Nå er det naer 100 millioner i tilskudd som skal fordeles i 2019. Pengene går utelukkend­e til bredbåndsp­rosjekt hvor utbygginge­n er i ikke kommersiel­le områder.

I hele landet vil det også bli fordelt tilskudd til 5G mobilt nettverk til 150 mill. kroner.

Om noen år kan vi kanskje ferdes fra sjø til hei med god dekning og trygt 5G mobilt nettverk. Ta ut kartrefera­nser hvor vi ferdes på heia og melde fra hvor vi er til fjells hvis uhellet skulle vaere ute. DNT med vel 300 000 medlemmer er en gruppe fritidsfol­k som også gleder seg over utviklinge­n.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Eldre som ønsker å bo hjemme noe lenger enn vanlig kan ved hjelp av velferdste­knologi ha «tilsyn» for tryggheten­s skyld, skriver innsendern­e.
FOTO: SCANPIX Eldre som ønsker å bo hjemme noe lenger enn vanlig kan ved hjelp av velferdste­knologi ha «tilsyn» for tryggheten­s skyld, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway