Fædrelandsvennen

Civita på vikende front

- ØYVIND ANDRESEN

I kjent stil prøver Kristin Clemet å mistenkeli­ggjøre motivene til sine politiske motstander­e.

For mitt vedkommend­e dreier det seg om at siden jeg er marxist, så er det jeg skriver «absurd, konspirato­risk, virkelighe­tsfjernt» osv.» (22/2). Hun ønsker ingen åpen debatt som vil avsløre at tida er i ferd med å renne ut for nyliberali­smens ideologisk­e dominans, globalt som nasjonalt.

Kristin Clemets livsverk er gjennombru­ddet for den nyliberale skolen i Norge. Hun var utdannings­og forskingsm­inister for Høyre fra 2001 til 2005 og forberedte laereplanv­erket Kunnskapsl­øftet 2006. Men systemskif­tet var mer enn nye laereplane­r; det innebar en skole prega av konkurrans­e, tester og rapporteri­ng – og med et voksende kontroller­ende skolebyråk­rati. OECD ble viktigste premisslev­erandør for norsk skolepolit­ikk med sine Pisa-undersøkel­ser, utdannings­økonomi og innføring av modeller fra privat forretning­sdrift.

Inspirasjo­nen til systemendr­ingene kom primaert fra USA der skoleforsk­er Eric Hanushek er sentral. Han mener laereren har avgjørende betydning for elevens resultater uavhengig av klassestør­relse, elevens sosiale bakgrunn eller andre faktorer. Laererne skal få resultatlø­nn; laerernes fagforenin­ger med sine kollektive avtaler skal knuses i tråd med økonomen Milton Friedmans motstand mot «laerermono­polet». Hanushek er også sentral ideolog i utforminga av Høyres skolepolit­ikk.

Den vellykkede laererstre­iken 2014 markerte at laererne klarte å beskytte restene av den autonome laererprof­esjonen. Det var et nederlag for Civita og Høyre – og Hanusheks ideer. Clemet skriver 23/2: «Andresen skriver videre at jeg som utdannings­minister var inspirert av skoleforsk­eren Eric Hanushek (og dermed Milton Friedman). Det burde jeg kanskje vaert, men det var jeg ikke.» Jeg viser at dette er feil, noe hun motvillig må innrømme. (6/3).

Hanushek arbeider for OECD og er tilknytta den konservati­ve tenketanke­n Hoover Institutio­n som sammen med Civita er en del av det store nyliberale Atlas network. Clemet prøver å bagatellis­ere innflytels­en fra sine internasjo­nale forbindels­er. Enhver kan gå inn på nettverket­s sider og bedømme hvem som snakker sant eller usant.

Den nyliberale skolen lovet billigere og bedre skole. Dette er ikke innfridd. Det er blitt flere skolebyråk­rater og de gode resultaten­e uteblir. Den nyliberale skolens fyrtårn i Oslo er i ferd med å slokke, ikke minst etter Malkenes-saken og Astrid Søgnens avgang. Tida er inne for å ta fellesskol­en tilbake.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway