Fædrelandsvennen

Faste og frihet

-

Fastetid er forberedel­sestid. Derfor faster vi ikke først og fremst fra noe, men til noe. Trenger vi en påminnelse om dette, slik det var for Israelsfol­ket på profeten Jesajas tid?

I Jesajaboke­n får nemlig Israelsfol­ket kritikk fra Gud for at de kun faster fra - og ikke til. De faster ved å gå i sørgeklaer heller enn i finstasen. Det står også at de plager seg selv, noe som kan bety at de kuttet ut mat eller ulike ting de pleide å gjøre. Men hva faster de egentlig til?

Som vi så i gårsdagens andakt, formidler Jesaja (kap. 58) sterke ord fra Gud selv. Han ber Israelsfol­ket om å sette fri dem som er undertrykt, dele mat med dem som er sultne, kle den nakne og ikke snu ryggen til sine egne. Vise barmhjerti­ghet altså!

Midt i alle ulikhetene mellom oss og Israelsfol­kets situasjon, trenger vi samme utfordring. Så er da også løsningen den samme: Kun i møte med Guds barmhjerti­ghet mot oss kan vi selv vise barmhjerti­ghet, dypest sett. «Guds barmhjerti­ghet forvandler menneskets hjerte, for ved at vi erfarer trofast kjaerlighe­t, settes vi i stand til selv å bli barmhjerti­ge», slik pave Frans uttrykker det.

Tenk om fastetiden kunne vaere en gjenoppdag­else av Guds barmhjerti­ghet mot oss! Den barmhjerti­gheten som gjorde at Han gav sitt eget liv i kjaerlighe­t for å sone vår synd, for å sette oss fri!

 ?? MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, FØRSTELEKT­OR, MEDIEHØGSK­OLEN GIMLEKOLLE­N ??
MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, FØRSTELEKT­OR, MEDIEHØGSK­OLEN GIMLEKOLLE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway