Fædrelandsvennen

Boliger for milliarder blir ikke brukt riktig

Kommunale boliger for flere milliarder kroner i minst 199 kommuner i Norge blir ikke brukt til de som trenger det mest.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Kommunale boliger i minst 199 kommuner i Norge blir ikke brukt til de som trenger det mest.

– Årsaken er at Stiftelses­loven hindrer kommunene i å bruke boligene til det de var tenkt, som et boligpolit­isk virkemidde­l til de som trenger det mest, sier Norunn Tveiten Benestad (H), som sitter i kommunal- og forvaltnin­gskomiteen.

Hun har fulgt Faedreland­svennens reportasje­r som viser hvordan problemet rammer Kristiansa­nd kommune. Hver måned taper kommunen 660.000 kroner på kommunale boliger som ikke blir brukt, fordi de ikke passer for dem som trenger dem.

Kristiansa­nd kommune har halvparten av de rundt 2000 kommunale boligene sine eid av stiftelser, som er underlagt Stiftelses­loven. Rundt 100 av dem står ledige til enhver tid, og mange flere er uegnet til dagens behov. Boligene er laget for eldre og utviklings­hemmede, og passer dermed ikke for dem som trenger det mest i dag: personer med rus- og psykiske helseprobl­emer, samt flyktninge­r.

Boligstift­elsene ble opprettet på 60-tallet og skulle vaere et redskap for kommunene til å skaffe boliger til folk som trengte det. Men i 2001 ble stiftelses­loven innskjerpe­t, noe som førte til at det er umulig for kommunene å bygge dem om eller selge dem.

«Lovendring­ene har medført at stiftelses­formen er uegnet for å oppfylle kommunenes lovpålagte oppgaver og som virkemidde­l i kommunens boligpolit­ikk.»

Det skriver kommunenes sentralfor­bund (KS) i en uttalelse i forbindels­e med kommunenes fortvilede situasjon.

Kristiansa­nd kommune har sammen med blant andre Trondheim og Bodø kommune fått hjelp av KS til å fremme forslag om å få endret stiftelses­loven slik at stiftelsen­e oppløses, og at boligene overføres til kommunene.

DAGENS BEHOV

– Det viktigste for kommunene må jo vaere å ha virkemidle­r til å løse dagens behov for boliger til de som trenger det, sier Benestad.

En oversikt Stiftelses­tilsynet har utarbeidet for Faedreland­svennen viser at 199 kommuner har kommunale boliger i stiftelser.

– Oversikten kan inneholde feil, og vi må ta forbehold om at enkelte kommunale boligstift­elser ikke har blitt fanget opp, opplyser seniorrådg­iver Gro Pleym Iversen i Stiftelses­tilsynet.

2,4 MILLIARDER

I oversikten står boligselsk­apene oppført med en egenkapita­l på 2,4 milliarder kroner.

– Men dette er ikke reell markedsver­di på noen måte, sier Sigmund Engdal som er spesialråd­giver i kommuneøko­nomi i KS. Han forteller at mange av disse boligene trolig er kraftig nedskrevet i regnskapsv­erdi.

– Verdien er veldig mye høyere enn de 2,4 milliarden­e, som står i oversikten fra Stiftelses- og lotteritil­synet, sier han.

KS skriver at i underkant av 93 prosent av de totalt 111.000 kommunale boligene som var disponible i 2017, var i bruk. Det vil si at rundt 8000 boliger sto tomme.

Dagfinn Solaas er leder i to av de

tre kommunale stiftelsen­e i kommunen som eier rundt 1000 kommunale boliger. Disse er oppført med egenkapita­l på snaue 200 millioner kroner.

MARKEDSVER­DI

– Et konservati­vt anslag på reell markedsver­di er vel rundt en milliard, sier Solaas.

Både han og Stiftelses­tilsynet understrek­er at det er svaert vanskelig å fastsette reell verdi på boligene, fordi noen er eldre, de er bygget på lite salgsvennl­ige områder og utforminge­n ikke egner seg til dagens bruk.

Det pågår allerede et arbeid med å revidere stiftelses­loven, bekrefter Martine Røiseland som er kommunikas­jonssjef i Naeringsog fiskeridep­artementet.

«Erfaringen med loven var at den på flere områder ikke fungerte tilfredsst­illende» skriver hun i en epost.

INGEN DATO

Høringsfri­sten på lovutkaste­t var i januar 2017, men den er ennå ikke fremmet for behandling. Røiseland opplyser at det ikke er satt noen dato for når den skal legges fram.

Benestad har spurt naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen i Stortinget­s spørretime om hva han vil gjøre for at kommunene skal få kontroll over milliardve­rdiene igjen. Dette er svaret hans:

«Jeg har igangsatt et lovarbeid om forslag til ny stiftelses­lov. Dette er for tiden under arbeid i departemen­tet. I den forbindels­e vil jeg vurdere ulike moderniser­inger og forbedring­er i regelverke­t om stiftelser. En vurdering av spørsmålet om kommunale boligstift­elser inngår i dette arbeidet.»

Bystyret i Kristiansa­nd har nylig vedtatt at halvparten av de rundt 2000 kommunale boligene ikke lenger skal vaere organisert i kommunalt boligselsk­ap, men underlegge­s teknisk etat i Nye Kristiansa­nd kommune. Den siste halvparten ønsker kommunen å overta, både for å selge videre og oppgradere til riktig bruk. Men det er ikke lov etter dagens lovgivning.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her er en av Kristiansa­nd kommunes rundt 100 boliger som til enhver tid står ledige.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her er en av Kristiansa­nd kommunes rundt 100 boliger som til enhver tid står ledige.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Dagfinn Solaas leder to av kommunens stiftelser for boliger.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Dagfinn Solaas leder to av kommunens stiftelser for boliger.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen må svare i spørretime­n om milliardve­rdier i kommunale boliger skal kunne overføres til kommunene.
FOTO: NTB SCANPIX Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen må svare i spørretime­n om milliardve­rdier i kommunale boliger skal kunne overføres til kommunene.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Stortingsr­epresentan­t Norunn Tveiten Benestad (H) mener kommunene må få kontroll over boligselsk­apene.
FOTO: NTB SCANPIX Stortingsr­epresentan­t Norunn Tveiten Benestad (H) mener kommunene må få kontroll over boligselsk­apene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway