Fædrelandsvennen

Hun skal lede et parti i vekst

Ellen Rudnes blir Rødts toppkandid­at ved høstens kommuneval­g. Partiet får tre representa­nter i bystyret, ifølge ny beregning.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Folk opplever at Norge endres og at forskjelle­ne øker. Det gjelder ikke bare økte inntektsfo­rskjeller, men også endringer i arbeidsliv­et der folk har problemer med å få trygge jobber, sier Ellen Rudnes, Rødts toppkandid­at i Nye Kristiansa­nd (se liste).

En beregning nettstedet Pollofpoll­s har gjort, viser at Rødt er inne med tre representa­nter i det nye bystyret i Kristiansa­nd. Selv om denne beregninge­n er forbundet med stor usikkerhet, gjenspeile­r det likevel en nasjonal trend for partiet der de vokser.

På den siste meningsmål­ingen Faedreland­svennen gjennomfør­te i august 2018 var partiet inne med to representa­nter.

KUNSTSILO

I Kristiansa­nd har Ellen Rudnes markert seg som en tydelig motstander av parkerings­huset under Torvet. Hun stod bak en klage som dreide seg om selve anbudet. Saken gikk helt til Efta-domstolen der Norge ble dømt.

– Det er en styrke for vårt parti at vi tar opp slike saker. Det er ganske selvsagt for en fra Rødt å engasjere seg i en slik sak, sier Rudnes.

Partiet er også et av partiene som har gått imot den etter hvert omstridte Kunstsiloe­n.

– Det årlige driftstils­kuddet blir nok en tung belastning for Kristiansa­nd i et allerede belastet budsjett. Men vi tar ingen omkamp om dette. Så det handler mer om å ikke gjøre denne feilen igjen.

FORETREKKE­R SKISLAND

Rødts framgang kan også bety at det er større sjanse for at Jan Oddvar Skisland (Ap) blir ordfører i Kristiansa­nd.

– Vi foretrekke­r ham som ordfører. Jeg satt i bystyret sist Skisland var ordfører, og han er utvilsomt en ordfører vi kan vaere stolte av, sier Rudnes.

– Dere er et parti som har røtter tilbake til AKP (ml) og som skriver om kommunisme i prinsippro­grammet. Kan velgerne stole på at partiet er demokratis­k?

– Når det gjelder det AKP stod for, ligger det så langt tilbake i tid at det også for meg, som snart er 50 år, er svaert fremmed. Vi er i et generasjon­sskifte der svaert mange av medlemmene ikke har vaert med i mer enn to år, sier Rudnes.

Hun legger til at det har kommet forslag til landsmøtet om å ta ut både revolusjon og kommunisme i prinsippro­grammet.

– Vi er for mer demokrati og at folk skal få mer makt i eget liv. Det er blant annet derfor vi er mot Eøs-avtalen. I arbeidet med nye Kristiansa­nd er vi opptatt av å hindre at makt blir flyttet ut av folkevalgt­e organ og at beslutning­er blir tatt i lukkede fora.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ellen Rudnes er Rødts listetopp til høstens kommuneval­g. Her fra møtet i fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd tirsdag denne uka.
FOTO: KJETIL REITE Ellen Rudnes er Rødts listetopp til høstens kommuneval­g. Her fra møtet i fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd tirsdag denne uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway