Fædrelandsvennen

Manglende bevilgning­er

-

Dampskipet Hestmanden som del av Vest-agdermusee­t ble som kjent ikke tildelt omsøkte 4.7 millioner kroner over statsbudsj­ettet for innevaeren­de år da det ble vedtatt i Stortinget rett før jul.

Dersom disse driftsmidl­ene ikke bevilges, vil skipet få avbrutt sine planer om istandsett­ing fram mot 2020 da Hestmanden etter planen skulle legge ut på tokt kysten rundt for å minnes 2. verdenskri­gs start i Norge.

Etter at forsvarsmi­nister Strøm Erichsen for noen år siden ba krigsseile­rne om unnskyldni­ng på vegne av det offisielle Norge for den skammelige behandling de har blitt utsatt for, påhviler det vår by et ekstra stort ansvar i å forvalte krigsseile­rnes historie.

Dette skjer som kjent både gjennom Vest-agder-museet og Stiftelsen Arkivet, som for øvrig nylig ble overrakt arkivene etter Jon Michelets store research. Sånn sett er Kristiansa­nd blitt «krigsseile­rhistorien­s by» i Norge. For at Hestmanden ikke skal måtte legges til kai i hele 2019, mener vi at Kristiansa­nd kommune kan komme på banen.

Derfor løftet vi denne saken som en interpella­sjon i bystyret 27/2. Det var gledelig å se et stort tverrpolit­isk engasjemen­t for saken, men bystyrefle­rtallet ønsket ikke at kommunen skulle bevilge pengene på det nåvaerende tidspunkt. Dette på grunnlag av at man tror den statlige bevilgning­en snart vi komme. Dette håper og tror vi i Rødt også vil skje, men saken må i alle tilfeller følges opp.

Krigsseile­rne har hatt en lang og skandaløs etterkrigs­historie i Norge, noe ikke minst Jon Michelet i sin romanserie om «skogsmatro­sen» har satt søkelyset på. Det er stortingsp­olitikerne­s plikt å sørge for at Hestmanden får de nødvendige midler slik at formålet med å vaere museum og seilende minnesmerk­e for krigsseile­rne blir oppfylt, slik Stortinget vedtok så langt tilbake som i 1995. La det derfor ikke vaere tvil om at det er et statlig ansvar å oppfylle disse forpliktel­sene.

Til tross for at vi understrek­er at Hestmanden­s drift og istandsett­ing er et fullt ut statlig ansvar, valgte vi altså likevel å spørre om Kristiansa­nd ikke kunne forskutter­e de omsøkte 4,7 mill. kr. for å forhindre avbrutt framdrift i skipets seilingspl­aner. Om den statlige bevilgning­en ikke skulle gå i orden, mener vi fortsatt dette bør vaere et alternativ. Det ville vaere en flott måte for byen å vise sin respekt for skipets viktige historiske posisjon og formål. Det er også vårt ønske at skipets driftsmidl­er kommer inn som fast post på kulturbuds­jettet, slik for eksempel midler til museet Rockheim i Trondheim bevilges.

Vi i Rødt garanterer å gjøre det vi kan hva gjelder oppfølging av denne saers viktige saken. HALVOR FJERMEROS OG KRISTIAN LANDMARK, Rødts bystyregru­ppe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway