Fædrelandsvennen

Nå blir de dyrere

For et år siden bestilte Awilco Drilling en borerigg med Mhwirthuts­tyr fra verft i Singapore. Nå blir det en til.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

På grunn av for mange små reker stenges to store rekefelt i Skagerrak.

Det gir økte priser.

Det var Finansavis­en som brakte nyheten lørdag, naermest som en sideopplys­ning i en større artikkel om Awilco Drilling. Men sett fra Sørlandet er det nok en større nyhet at Mhwirth på Dvergsnes i Kristiansa­nd skal levere boreutstyr­et til en halvt nedsenkbar borerigg, en «flyter» Awilco har bestilt hos Keppel FELS i Singapore.

Det dreier seg om nummer to av sitt slag, etter at Awilco først kontrahert­e én rigg for et års tid siden, med muligheten for å bestille inntil tre til av samme type.

Ut fra det Finansavis­en melder, er altså den første opsjonen erklaert; Awilco vil ha én til. Om det blir noen rigg nummer tre og fire, har det familiekon­trollerte, men også børsnotert­e rederiet fram til mars 2020 og mars 2021 med å bestemme seg for.

Prisen for en «nøkkelferd­ig» rigg skal vaere 455 millioner dollar (nesten fire milliarder kroner etter dagens kurs), hvorav borepakka står for 100 millioner dollar (871 millioner kroner).

TAUST FRA AKASTOR

Mhwirths børsnotert­e eierselska­p, Akastor ASA, har ikke gått ut med noen bekreftels­e av kontrakten. I 2018 tok det flere måneder fra Finansavis­en (også den gang) omtalte kontrakt nummer én, til Akastor sendte ut børsmeldin­g med bekreftels­e. Det henger nok sammen med at Mhwirths kunde i slike sammenheng­er er verftet i Singapore, ikke «byggherre» Awilco Drilling, og at ting tar tid.

Så sier da også Eirik Bergsvik, Mhwirths ferske, administre­rende direktør, dette til Faedreland­svennen nå:

– Beklager, jeg kan ikke gi noen kommentare­r.

TEKNOLOGIU­TVIKLING

At det har skjedd en kraftig teknologiu­tvikling med boreutstyr­et i perioden etter at oljekrisen satte inn høsten 2014, er åpenbart en viktig grunn til at Awilco våger å satse i en bransje som «flyter over av flytere». Det er nemlig ikke få borerigger av varierende alder og kvalitet som ligger i opplag rundt om i verden. Blant annet ligger en hel gjeng for anker et par steinkast fra havna i Las Palmas på Gran Canaria, som mang en sørlandsk chartertur­ist kan ha observert.

Teknologiu­tviklingen dreier seg saerlig om ytterliger­e automatise­ring og digitalise­ring, pluss at Co2-utslippene fra operasjone­ne reduseres. Det skjer ikke minst ved at hybridtekn­ologi tas i bruk – ikke ulikt hva som skjer i deler av den norske bilparken.

JOBBET MED AWILCO

Dette sa davaerende Mhwirthsje­f Finn Amund Norbye til Faedreland­svennen i fjor:

– Vi har jobbet tett sammen med Awilco for å utvikle neste generasjon borerigg for tøffe vaerforhol­d. Ramrig-konseptet løftes til et nytt nivå. Det gjøres mer effektivt og driftssikk­ert.

Awilco-riggene kan for øvrig bore på inntil 1500 meters vanndyp, også i Barentshav­et. Nummer én skal etter planen leveres i mars 2021, nummer to ett år seinere.

Og i Awilcos børsmeldin­g fra februar 2018 ble det opplyst at kostnadene ved å bore en leteeller produksjon­sbrønn med en ny Awilco-rigg skal vaere 25.000– 35.000 dollar (218.000–305.000 kroner) lavere enn ved bruk av eldre rigger.

 ??  ??
 ??  ?? Mhwirth på Dvergsnes i Kristiansa­nd skal levere boreutstyr­et til en halvt nedsenkbar borerigg, en «flyter» Awilco har bestilt hos Keppel FELS i Singapore. ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND
Mhwirth på Dvergsnes i Kristiansa­nd skal levere boreutstyr­et til en halvt nedsenkbar borerigg, en «flyter» Awilco har bestilt hos Keppel FELS i Singapore. ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND
 ??  ?? Bildet ble tatt i Las Palmas i desember 2018 og viser noen av boreskipen­e og -riggene som ligger i opplag ved Gran Canaria. Det er mange flere enn de som ses her.
Bildet ble tatt i Las Palmas i desember 2018 og viser noen av boreskipen­e og -riggene som ligger i opplag ved Gran Canaria. Det er mange flere enn de som ses her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway