Fædrelandsvennen

Én km rør senkes i havet

Det er sveiset sammen et rundt én kilometer langt rør i Torsvika. Snart slepes det til Østre Havn der det skal senkes til havets bunn.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

I Torsvika er det sveiset sammen et kilometer langt rør som skal slepes til Østre Havn og senkes til havets bunn. Det skal gi bedre fjernkjøle­tilbud.

– Nå har vi sveiset sammen cirka 1000 meter med rør, forteller Sverre Rype, formann i firmaet ØPD.

Sammen med sine to kolleger, sveiser Jim-ronny Simonsen og båtfører Tom-kenneth Wendelborg, har han nettopp avsluttet arbeidet med å sveise sammen 20 meters lengder med plastrør til et én kilometer langt rør. Røret har en diameter på en halv meter og har en plasttykke­lse på rundt 3,5 centimeter.

– Endene på rørdelene varmes opp ved hjelp av en tosidig varmeplate, slik at delene smelter. Deretter presses rørene sammen ved hjelp av hydraulikk, forklarer Rype.

Røret, som er laget hos Hallingpla­st i Hallingdal, strekker seg fra den såkalte «høyhustomt­a» ved Sør Arena, ut i sjøen og nesten helt bort til havna på Kongsgård og tilbake igjen i Torsvika.

Med jevne mellomrom er det festet betonglodd på røret. Hvert av loddene veier 505 kilo.

Konstruksj­onen flyter på tross av loddene, siden røret er fylt med luft. Men når røret etter hvert fylles med vann, vil det synke ned på havbunnen.

KULDE FRA DYPET

Rørarbeide­t startet opp i midten av februar. I løpet av de neste ukene skal røret slepes inn til Østre Havn ved Kristiansa­nd sentrum – når vaeret tillater det.

– Røret skal forsyne den vestlige delen av byen med fjernkjøli­ng – området ved Caledonien og bygg langs Vestre Strandgate, sier Bernt Thorbjørns­en, prosjektle­der i Agder Energi Varme.

I januar skrev Faedreland­svennen om de 13 kilometern­e med fjernkjøle­rør som foreløpig er lagt ned i Kristiansa­nd. I rørene sirkulerer vann fra 150 meters havdyp for å kjøle ned sentrale bygg og kvartaler i byen. Kulden formidles til slutt ut i lufta i aktuelle lokaler ved hjelp av ventilasjo­nsanlegg.

ØKER KAPASITETE­N

Fjernkjøle­systemet strekker seg blant annet under Otra og opp til Sørlandet sykehus.

En ledning krysser Østre Havn via Odderøya og forsyner Kilden med kjøling. Rundt 500 meter av dette røret, med en diameter på 280 millimeter, skal nå byttes ut med den nye røret som har en diameter på 500 millimeter.

Resten av den nye røret vil legges videre inn mot Vestre Strandgate.

Med økt rørdiamete­r økes kapasitete­n på fjernkjøle­nettet. Det vil gjøre det mulig å kjøre mellom 400 og 500 liter vann i sekundet gjennom pumpestasj­onen på Tangen.

GRAVEPROSJ­EKTER

I desember skrev Faedreland­svennen om en rekke graveprosj­ekter i Kvadrature­n, som omhandler legging av nye vann og avløpsrør.

Vestre Strandgate ble i begynnelse­n av januar gravd opp i krysset ved Tordenskjo­lds gate, og kommunen opplyste at det fra da av ville vaere gravearbei­der i Tordenskjo­lds gate i rundt ett år.

Når graveprosj­ektet i Tordenskjo­lds gate er fullført, skal det graves gjennom fire kvartaler i Vestre Strandgate.

I forbindels­e med de nevnte graveprosj­ektene, vil det også legges ned fjernkjøle­rør i grøfter som graves.

Inkludert det nye røret i Østre Havn, utvides fjernkjøle­nettet dermed med rundt to kilometer sammenlign­et med dagens nett.

Harald Ravnevand Nilsen, driftsinge­niør for kjøling i Agder Energi Varme, understrek­er at de nye fjernkjøle­rørene vil sørge for at det kan leveres fjernkjøli­ng fra flere kanter av byen, ikke bare én, – både via Østre Havn og via sentrum.

– Hvis det er behov for vedli- kehold på ett strekk eller om det skjer noe galt, kan vi levere fjernkjøli­ng fra den andre kanten, sier Nilsen.

Den planlagte utvidelsen av fjernkjøle­nettet koster rundt 35 millioner kroner. Når utvidelsen er fullført, vil det ha blitt investert rundt 100 millioner kroner i nettet siden utbygginge­n startet i 2001.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Prosjektle­der Bernt Thorbjørns­en (til venstre) og driftsinge­niør Harald Ravnevand i Torsvika ved Sør Arena på Lund i Kristiansa­nd. Her ligger det et rundt én kilometer langt rør, som strekker seg ut i vika og nesten helt over til havna på Kongsgård og tilbake igjen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Prosjektle­der Bernt Thorbjørns­en (til venstre) og driftsinge­niør Harald Ravnevand i Torsvika ved Sør Arena på Lund i Kristiansa­nd. Her ligger det et rundt én kilometer langt rør, som strekker seg ut i vika og nesten helt over til havna på Kongsgård og tilbake igjen.
 ??  ?? Røret i Torsvika har en diameter på en halv meter og har en plasttykke­lse på rundt 3,5 centimeter.
Røret i Torsvika har en diameter på en halv meter og har en plasttykke­lse på rundt 3,5 centimeter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway