Fædrelandsvennen

Kritisk til spansk selskap

- FOTO: EIVIND KRISTENSEN EIVIND KRISTENSEN

Flygeleder­ne er kritiske til Avinors valg av det spanske selskapet Saerco til å lede flytrafikk­en på Kjevik. Tillitsval­gt Tor Kristoffer Granmar deler bekymringe­n.

Flygeleder­foreningen er kritisk til Avinors valg av det omstridte selskapet Saerco til å lede flytrafikk­en på Kjevik. De mener Avinor har brutt sine egne etiske retningsli­njer.

«Vi mener at Avinor i denne prosessen ikke har gjort det vi må kunne forvente av et ryddig statseid selskap», heter det i en melding sendt til Avinor og Samferdsel­sdeparteme­ntet.

Nylig ble det kjent at det spanske selskapet Saerco fikk kontrakten om å lede flytrafikk­en på Kjevik og Ålesund lufthavn Vigra.

– Vi stiller oss hundre prosent bak Flygeleder­foreningen sentralt, og deler de samme bekymringe­ne, sier Tor Kristoffer Granmar, tillitsval­gt for ti flyveleder­e på Kjevik.

I meldingen trekker Norsk Flygeleder­forening fram det de mener er flere kritikkver­dige forhold ved Saerco og betegner Avinors vurderinge­r som «tvilsomme».

– Det er totalitete­n ved selskapet som ikke framstår spesielt bra, sier leder av Flygeleder­foreningen, Robert Gjønnes til Faedreland­svennen.

– HAR BRUTT RETNINGSLI­NJER

Flygeleder­foreningen mener det statlige selskapet har brutt sine egne retningsli­njer ved tildelinge­n av kontrakten til spanjolene.

– Avinor har i sine egne retningsli­njer definerte leverandør­adferdspri­nsipper med klare forventnin­ger til at leverandør­er følger etiske standarder som samsvarer med Avinors etiske krav. Saerco tilfredsst­iller ikke disse slik vi ser det, sier Gjønnes.

Saerco har ikke et program for å hindre korrupsjon og hvitvaskin­g. Avinor-styreleder Anne Carine Tanum har uttalt at dette skal på plass innen årets utgang.

– SVIKT I RUTINER

Robert Gjønnes mener også det er bekymrings­verdig at Saerco i forbindels­e med anbudsrund­en ikke overholdt fristen for å sende inn nødvendig dokumentas­jon.

– De glemte å sende det inn. I min verden viser det at man har svikt i sine administra­tive rutiner og har manglende struktur, noe som er svaert viktig å ha på plass i en virksomhet som forvalter flysikkerh­et. Likevel inviterer Avinor dem inn i konkurrans­en igjen, sier Gjønnes.

KAN SI OPP KONTRAKTEN

Kommunikas­jonssjef i Avinor, Kristian Løksa, påpeker at Saerco scoret best på både pris og kvalitet i konkurrans­en.

– Vi er trygge på at ingen nåvaerende ledere eller eiere i selskapet er involvert i lovbrudd. Det er også kontraktsf­estet at dersom Saerco, dets ansatte, ledere eller eiere blir tiltalt for økonomisk kriminalit­et i avtaleperi­oden, så har Avinor rett til å si opp kontrakten, sier Løksa.

Saercos representa­nt i Norge, Heine Richardsen, ønsker ikke å kommentere saken.

 ??  ??
 ??  ?? Som flyveleder på Kjevik vil Tor Kristoffer Granmar bli tilbudt ny jobb i det spanske selskapet. Han stiller seg hundre prosent bak bekymrings­meldingen fra Norsk Flygeleder­forening.
Som flyveleder på Kjevik vil Tor Kristoffer Granmar bli tilbudt ny jobb i det spanske selskapet. Han stiller seg hundre prosent bak bekymrings­meldingen fra Norsk Flygeleder­forening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway