Fædrelandsvennen

Starter byggingen av Quadrum ...men ingen leietakere er signert

Bane Nor Eiendom har bestemt seg for å starte byggingen av Quadrum til høsten. Første byggetrinn av prosjektet på Jernbaneto­mta skal romme opptil 350 kontorarbe­idsplasser og har en prislapp på 220 millioner kroner.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Som regel går spaden i jorda når 50 prosent er utleid. Men vi tror så steinhardt på dette prosjektet at vi har bestemt oss for å bygge uansett, fastslår prosjektdi­rektør Nicolay Schreuder i Bane Nor Eiendom overfor Faedreland­svennen.

Forprosjek­tering til 12 millioner kroner pågår og grunnen beredes for det første av fem bygg i Quadrum-prosjektet, til en prislapp på 220 millioner kroner.

I løpet av kommende høst starter byggingen, som vil ta halvannet års tid.

Timingen er god, da utbygginge­n går parallelt med det store Gartnerløk­ka-prosjektet, der trafikksys­temet for både harde og myke trafikante­r endres totalt.

Og Bane Nor har hatt suksess med knutepunkt­utbygging før. Barcode i Bjørvika/oslo trenger knapt noen introduksj­on. I Trondheim satte man i gang uten leietakere, med et kontorkomp­leks som sto ferdig i 2016.

– I dag er bygget fullt utleid og folk skraper på døra, hevder Nicolay Schreuder, og fortsetter:

– Vi har ekstremt gode referanser på at det å starte med lavere utleiegrad er riktig satsing i de viktige stasjonsby­ene.

Når det er sagt finnes det et par solide offentlige leietakere som kan vaere aktuelle for Quadrum: Politiet og fylkeskomm­unen.

Som Faedreland­svennen har omtalt er de to sørligste byggene høyaktuell­e for Agder politidist­rikt. Politiet har leiekontra­kt i Tinghuset ut 2022, og behov for om lag 13.000 kvadratmet­er for 400 ansatte.

De har fått grønt lys fra regjeringe­n til å flytte, og skal bruke det neste året på å bestemme seg.

Aust- og Vest-agder fylkeskomm­uner slås sammen i 2020, med administra­sjon på om lag 250 personer i Kristiansa­nd.

Leiekontra­kten for Fylkeshuse­t løper ut i 2022, og ordføreren er blant dem som har pekt på Quadrum.

– Denne type utbygging skal motvirke bysprednin­g og bilbruk, noe som er statlig politikk. Derfor mener vi offentlige virksomhet­er må se på denne type lokaler, sier prosjektdi­rektør Nicolay Schreuder.

De fem bygningene i Quadrum ble designet av nå avdøde kunstner Kjell Nupen med flere, og godkjent av bystyret i 2013. Felles for dem er at det ikke finnes baksider.

Prosjektet på jernbaneto­mta har vaert planlagt i 25 år. Utbygginge­n skal styrke naeringsli­vet i Kvadrature­n og målsetting­en om 15.000 beboere i sentrum.

– Det er aldri kø av leietakere i Kristiansa­nd. Men dette blir noe helt spesielt, en storbyutby­gging som vil vaere attraktiv for en del aktører både i Kristiansa­nd og på Sørlandet for øvrig, mener Gisle Bjørsrud Bø, markeds- og utleieansv­arlig for Quadrum.

Kontorloka­lene skal vaere fleksible og funksjonel­le, med mulighet for å skalere opp og ned virksomhet etter konjunktur­ene. Man håper og tror at kunnskapsb­aserte naeringer, inkludert Node-bedriftene, kan vaere aktuelle leietakere.

En annen avdeling i Bane Nor valgte sist høst å legge steiner på

skinnegang­en til Quadrum. Grunnet usikkerhet rundt framtidig organiseri­ng ble det bestemt at 90 Bane Nor-ansatte i Kristiansa­nd inntil videre blir vaerende i Vestre Strandgate 49.

Disse ville fylt 30 prosent av første byggetrinn. Likevel har eiendomsav­delingen aldri vurdert å trekke i nødbremsen.

 ??  ??
 ??  ?? Quadrum skal bli «et arkitekton­isk landemerke». Etter at kunstner Kjell Nupen ga det sin form er detaljene tegnet av A-lab, som også står bak Barcode Masterplan og Kanalbyen med flere.
Quadrum skal bli «et arkitekton­isk landemerke». Etter at kunstner Kjell Nupen ga det sin form er detaljene tegnet av A-lab, som også står bak Barcode Masterplan og Kanalbyen med flere.
 ?? FOTO: A-LAB ?? Quadrum består av fem bygninger, her sentralt i oversiktsb­ildet over fremtidens Gartnerløk­ka. Første byggetrinn til høyre, mens Agder politidist­rikt er aktuelle for de to bygningene til venstre.
FOTO: A-LAB Quadrum består av fem bygninger, her sentralt i oversiktsb­ildet over fremtidens Gartnerløk­ka. Første byggetrinn til høyre, mens Agder politidist­rikt er aktuelle for de to bygningene til venstre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway