Fædrelandsvennen

Listhaug etter Jensen?

Sylvi Listhaug kaller spekulasjo­ner om lederstrid i Frp for «tullball». Men Listhaugs eget kandidatur til å ta over etter Siv Jensen er det all grunn til å ta på alvor.

-

Iet intervju med NTB avviser den profilerte Frp-politikere­n at det skal vaere noen lederstrid mellom henne og partileder Siv Jensen. Listhaug kaller Jensen «en fremragend­e leder», understrek­er at hun har et godt samarbeid med henne og sier at «jeg har aldri kjent meg igjen i det bildet som mediene har prøvd å skape».

Men uansett naermer

Frp seg den dagen hvor Siv Jensen gir seg som leder. Hun har styrt partiet i 13 år, som er lang tid i norsk politikk. Og hun har realisert sitt store prosjekt: å gjøre Frp til et regjerings­parti.

Derfor er det

ikke unaturlig at det oppstår spekulasjo­ner om hvem som skal overta etter Jensen. Og her er Listhaug et naturlig navn. Hun fronter Frps mest omstridte, men også mest populaere sak – innvandrin­g. Og hun er en av

EFrps mest omstridte, men også mest populaere politikere.

Nå er Frp

inne i en tung periode. Partiet ligger dårlig an på meningsmål­inger der det spørres om hva folk vil stemme ved kommuneval­get, av og til under den symbolsk viktige ti-prosentgre­nsen. Sp ser ut til å ha ta tatt igjen Frp i kampen om statusen som Norges tredje største parti.

Begge deler smerter

et parti som hevder å represente­re «folk flest». Og hvis valget går så dårlig som målingene nå indikerer, kan det melde seg en utålmodigh­et i partiet. Både om en skjerpet politisk profil og nye koster i toppen av partiet. Kan hende vil også Siv Jensen selv se det som naturlig å gi fra seg partileder­vervet i god tid før neste stortingsv­alg, slik at en ny leder kan få tid til å bygge seg opp.

I nevnte intervju

med NTB sier Listhaug at hun ikke har tenkt på om hun ønsker å bli partileder. Men temaet diskuteres blant mange andre i Frp – og utenfor. Blir Listhaug den nye partileder­en, kan Frp kanskje få et oppsving på målingene. Men partiet kan også risikere å få en smalere profil. Og bli vanskelige­re for de andre borgerlige partiene å samarbeide med.

Listhaugs vei videre

kan få store konsekvens­er for norsk politikk.

Listhaugs vei videre kan få store konsekvens­er for norsk politikk.

 ??  ?? Sylvi Listhaug (t.v.) og Siv Jensen under en tidligere pressekonf­eranse. FOTO: NTB SCANPIX
Sylvi Listhaug (t.v.) og Siv Jensen under en tidligere pressekonf­eranse. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway