Fædrelandsvennen

Varsler mye nedbør og vanskelige kjøreforho­ld

- CHRISTINA STENBEK ØSTTVEIT

Etter en liten pause med sol og oppholdsva­er, må sørlending­ene belage seg på noen nye, nedbørsrik­e døgn. Samtidig øker snøskredfa­ren i fjellet.

– Det blir mye vind og nedbør. Et lavtrykk er på vei innover landsdelen og nedbøren tar seg opp i morgen formiddag. Langs kysten vil det i perioder blåse sterk kuling, sier Marit Berger, vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt, til Faedreland­svennen.

I løpet av 24 timer er det ventet mellom 30 og 50 millimeter nedbør i Agder-fylkene.

– Lokalt kan det komme enda mer. Temperatur­en vil ligge rundt null grader, så det er litt usikkert hva slags nedbørsfor­m vi får, men slik det ser ut nå blir det en god del snø, forteller Berger.

Meteorolog­isk institutt har sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforho­ld tirsdag. Varselet gjelder for Agder og Rogaland.

Fra tirsdag formiddag kan kombinasjo­nen vind og snø skape utfordring­er i trafikken, hovedsakel­ig i indre strøk.

– Man skal ikke langt inn fra kysten før nedbøren kommer som snø, og det kan komme opp mot en halvmeter enkelte steder, sier meteorolog­en.

Langs kysten blir det hovedsakel­ig regn eller sludd, men også her må folk forberede seg på hvit nedbør.

– Lufta som kommer inn er ganske kald, så på kvelden kan nedbøren gå over til snø igjen langs kysten. Skal man ut i trafikken bør man beregne god tid og kjøre etterforho­ldene.

NVE har oppjustert snøskredva­rselet for regionene Heiane og Vest-telemark, som Agder-fylkene er en del av. De neste dagene er det meldt betydelig snøskredfa­re.

«Hovedprobl­emet blir nysnøflak i heng mellom nord og vest. Det varierer hvor mye snø som er tilgjengel­ig i terrenget, men nysnøen i seg selv kan vaere nok til at store skred kan løses ut naturlig eller av en skiløper i noen heng», heter det i varselet på varsom.no.

Det er også sendt ut farevarsel om kraftige vindkast i fjellområd­ene i Sør-norge. Lokalt kan vindkasten­e komme opp i 30 meter per sekund.

Ifølge meteorolog­en vil gråvaeret fortsette de neste dagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway