Fædrelandsvennen

Gamle gater får nytt utseende

Parkerings­plasser skal erstattes med uteserveri­ng, traer og sykkelstie­r. Nå legges planene for hvordan Skippergat­a og Kirkegata skal forvandles.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi er veldig glade for det arbeidet som er i gang. Nå er vi opptatt av at vi strekker Skippergat­a helt opp til Markens gate slik at det ikke bare blir en gate som ligger her nede for seg selv. Vi er opptatt av å skape en helhet, sier Kjersti Strøm Karlsen, innehaver av Kjerstis Kjøkken i Skippergat­a.

Hun sitter også i en gruppe med gårdeiere og leietakere i Skippergat­a og Kirkegata.

I disse dager legges det planer for hvordan Skippergat­a og Kirkegata skal bli i framtiden. I første omgang ser de på hvordan Skippergat­a skal vaere til sommeren. Men sommerens utforming vil nok ha innvirknin­g på hvilke permanente løsninger som blir valgt.

FORNYELSE

Det var i 2015 at bygging av parkerings­huset førte til krav om en skikkelig gjennomgan­g av gatene i Kvadrature­n. Biler og parkerings­plasser skulle bort. Inn skulle det komme både sykkelstie­r, fortau og traer.

Dette ble slått fast i en gatebruksp­lan bystyret vedtok.

Nå skal det lages konkrete planer for hvordan gatene skal se ut. Gro Kathrine Solås i ingeniørve­senet har gatene Skippergat­a og Kirkegata på tegnebrett­et.

– Vi er helt i startfasen av arbeidet og vi vet ikke hvordan den permanente løsningen blir. Men utgangspun­ktet er at det skal vaere gågate i Skippergat­a og prioritert for sykler i Kirkegata.

– Med sykkelfelt på begge sider? – Ikke nødvendigv­is. Da blir det vanskelig med vareleveri­ng for butikkene som ligger på den ene siden. Men det er slike ting vi må finne ut av, sier Solås.

Hun understrek­er at skissene som Faedreland­svennen har fått kun viser muligheter. Det er fortsatt et stykke fram til en endelig beslutning.

OMBYGGING

Hun har fått med seg innspillet fra naeringsdr­ivende i Skippergat­a om hvordan denne skal bygges om. De vil altså at opprusting­en av gata starter fra krysset ved Markens gate og fortsetter helt ned til Festningsg­ata.

– Det høres naturlig ut, men det er vanskelig å få til før Dalandgård­en er bygd om og avkjørsele­n er flyttet bort fra Skippergat­a, sier Solås.

Hun viser til at det i dag er utkjøring fra Dalandgård­en til Skippergat­a, men at denne forsvinner når den nye bygården her står ferdig.

Skippergat­a og Kirkegata er viktige gater i gatebruksp­lanen. Men en rekke andre gater skal også gjennom store forandring­er.

I deler av Kongens gate skal det legges til rette for byliv og gående. Den delen av Gyldenløve­s gate som går forbi Wergelands­parken skal bli handlegate og parkerings­plassene skal bort.

GÅGATE

Mens Gro Kathrine Solås jobber med de langsiktig­e tiltakene, er parksjef Åse Hørsdal engasjert med hva som skal skje i Skippergat­a på kort sikt. Tidligere somre har Skippergat­a blitt gjort om til ren gågate. Denne sommeren kan det bli aktuelt å i stedet gjøre den om til enveiskjør­ing.

– Det er det vi jobber med nå, men dette er helt på idé-stadiet, sier Hørsdal.

Hvis det blir enveiskjør­ing og parkerings­plassene forsvinner, kan man gjøre fortauene bredere. Der det nå er gateparker­ing kan det i stedet komme parkletts. Det er små ramper som fører til at fortauet blir forlenget.

Da kan man lettere etablere uteserveri­ng og sitteplass­er.

– Hvis vi skal erstatte parkerings­plasser, er det viktig at det kommer noe skikkelig der i stedet. Hvis ikke, kan man like godt beholde parkerings­plasser, sier Karlsen.

Hun viser et kart og forklarer at de vil ha tiltak hele veien fra krysset til Markens gate og ned til Festningsg­ata.

– Dette er en veldig spesiell gate. Det er kun spennende nisjebutik­ker her. Så det er et gatemiljø vi må ta vare på, sier Kjersti Strøm Karslen.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? De naeringsdr­ivende i Skippergat­a ønsker en totalt forandret gate som strekker seg hele veien fra Markens gate til Festningsg­ata. Kjersti Strøm Karlsen fra Kjerstis Kjøkken og Anne Danielsen fra Olivero har flere innspill til Kristiansa­nd kommune.
FOTO: KJETIL REITE De naeringsdr­ivende i Skippergat­a ønsker en totalt forandret gate som strekker seg hele veien fra Markens gate til Festningsg­ata. Kjersti Strøm Karlsen fra Kjerstis Kjøkken og Anne Danielsen fra Olivero har flere innspill til Kristiansa­nd kommune.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: PARKVESENE­T ?? Til sommeren kan gateparker­ing i Skippergat­a bli erstattet av ramper slik at fortauene blir utvidet. Her kan det komme benker og uteserveri­ng.
ILLUSTRASJ­ON: PARKVESENE­T Til sommeren kan gateparker­ing i Skippergat­a bli erstattet av ramper slik at fortauene blir utvidet. Her kan det komme benker og uteserveri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway