Fædrelandsvennen

Undersøker sikkerhete­n

- MATS SAURO HØIMYR

Kristiansa­ndsregione­n brann og redning vil gjøre befaringer hos byens «escape room».

Kristiansa­ndsregione­n brann og redning IKS avgjorde forrige uke at de skal foreta befaringer hos byens «escape room»-virksomhet­er for å bedømme brannsikke­rheten.

– Det vi først og fremst er opptatt av er sikkerhete­n, og da spesielt rømningssi­kkerheten. Et bygg som bygges til en sånn aktivitet må det passes på at er innenfor de byggteknis­ke kravene som er satt, sier John Torgeir Roland i forebyggen­de avdeling.

Spillkonse­ptet «escape room» fungerer slik at spillerne blir «låst» inne i et rom og har 60 minutter på å løse diverse oppgaver for å komme seg ut.

Sikkerhete­n på «escape room»lokaler ble i januar satt på dagsorden etter at fem tenåringsj­enter omkom i en brannulykk­e inne i et «escape room»-lokale i Polen. Kommunen i Oslo og Bergen har allerede gjort undersøkel­ser av «escape room» i sine byer. Bergen kommune valgte i forrige uke å stenge sine «escape room».

– Det er viktig for oss å se på om det skulle vaere nødvendig å registrere et nytt etablissem­ent som dette som et saerskilt brannobjek­t, sier brannsjef Jan Røilid.

Jurist og fungerende byggesaksl­eder i Kristiansa­nd kommune, Marius Raael, sier at de har vurdert å gi «escape room» den samme brannsikke­rhetsgrade­n som større forsamling­slokaler, for eksempel barer og kjøpesentr­e.

Dersom det oppdages brudd på byggelover under befaring vil det vaere opp til plan- og bygningset­aten å komme med krav om tiltak, eller eventuelt stenge lokalene.

– Vi ønsker jo å kunne ha dette som aktivitets­tilbud, slik at det ikke står tomme lokaler i Kvadrature­n, men lov og sikkerhet må komme først, sier Raael.

Trond Skisland, innehaver av Teamquest: escape room & adventure games, forteller at de har allerede gjort grep for å forsikre gjestene om at de uansett situasjon vil ha mulighet til å forlate rommet.

– Den veien de blir ført inn i rommet vil de alltid kunne gå ut. Vi hadde en gang i tiden en symbolsk lås på døra til et av rommene, for å skape illusjonen av å vaere innelåst. Vi har nå tatt vekk denne låsen for å forsikre gjestene om at rommet lett kan forlates til enhver tid, forteller Skisland.

– Vi har merket nødknapper og rømningsve­ier med selvlysend­e teip. Det skal ikke vaere et problem å finne veien ut, selv om strømmen går, sier daglig leder i Escape Room Kristiansa­nd, Anja Andersen.

 ??  ?? Det er i dag tre «escape room»-lokaler i Kristiansa­nd som det skal gjøres tilsyn med. FOTO: MATS SAURO HØIMYR
Det er i dag tre «escape room»-lokaler i Kristiansa­nd som det skal gjøres tilsyn med. FOTO: MATS SAURO HØIMYR

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway