Fædrelandsvennen

Frykter nedbygging av Odderøya

Et nytt, stort bygg reiser seg på Odderøya. Miljøparti­et lurer på hvorfor de har fått lov å bygge og ber om en plan som skal hindre nedbygging av øya.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi lever i en tid med stort forbruk. Også av arealer. Summen av mange små tiltak blir til slutt veldig store, sier Marte Rostvåg Ulltveitmo­e, gruppelede­r i Miljøparti­et de Grønne.

Hun er redd for at Odderøya forsvinner bit for bit gjennom utbygging og har tatt opp saken med ordfører Harald Furre (H). Ifølge et brev hun har sendt til ordføreren er de blitt kontaktet av folk som er bekymret over forbruket av arealer.

Det som gjør saken aktuell nå, er klatrehall­en som blir bygd på Odderøya. Ulltveit-moe lurer på hva som er bakgrunnen for at bygget ble reist.

– Jeg har vaert med i by- og miljøutval­get siden 2015 og har vanligvis god oversikt over hva som har blitt bygd. Derfor stiller jeg et aerlig spørsmål om hvordan et museumsomr­åde kan bli til et idrettsanl­egg, sier hun til Faedreland­svennen.

FIKK DISPENSASJ­ON

Byggingen av klatrepark­en er godkjent ved at kommunen har gitt en dispensasj­on fra regulering­splanen. Så har de senere fått godkjent sin byggesøkna­d.

Klatrepark­en som nå heter Xland – og som har planlagt åpning 12. april – ville opprinneli­g inn i gamle Agder Teater. Men så ble det besluttet at dette bygget skulle brukes til andre formål.

Klatrepark­en ligger i kanten av et område som opprinneli­g var tenkt brukt til friluftsmu­seum. Men planene om å flytte museet hit ble skrinlagt etter et politisk vedtak.

– Området ligger på nedsiden av det som var tenkt som museumsomr­åde. Så selv om inngangen er fra flaten på Odderøya, legger det ikke beslag på flaten, sier John Olsen, daglig leder i Vest-agder Museet.

TREKKE FOLK

Det er heller ikke alle som deler Miljøparti­ets skepsis til å bygge her.

– Jeg er ikke redd for å bygge ut der. Dette ligger jo helt inntil det området som er regulert til bebyggelse. Dette vil trekke mange mennesker til Odderøya og ligger i et område med både Kilden og etter hvert Kunstsiloe­n, sier Petter Benestad (V), nestleder i by- og miljøutval­get.

Det er en gruppe private inves- torer som står bak klatrepark­en Xland. Daglig leder Arne Paulsen sier at området der de bygde ikke hadde noen spesielle kvaliteter som friluftsom­råde.

– Det var en skråning som var både ubeboelig og ubrukt. Vi har lagt dette helt i ytterkante­n for å ødelegge minst mulig, sier han.

BRUKTE PENGER

Ifølge Paulsen har de brukt store ressurser på å få rett utforming.

– Vi har brukt mange millioner på å få det til å se flott ut. Hadde vi tenkt kun på kostnader, hadde vi kun laget et firkantet bygg, og det ville ha ødelagt hele området, sier Paulsen.

Kristiansa­nd kommune eier grunnen der bygget ligger, men klatrepark­en har inngått en langsiktig kontrakt.

– Vi ligger på et flott sted, men vi setter også opp et bygg som passer inn i lokale omgivelser. Det er laget slik at det kan se ut som en stein eller som en del av bunkersene som er på øya. Den skal kunne henge sammen med Kilden, slik at vi ikke skjemmer den ut, sier Paulsen.

BIT-FOR-BIT

Ulltveit-moe svarer at hun ikke har noe imot at det bygges klatrehall, og at hun ikke er spesielt opptatt av byggets utseende.

– Jeg er helt for klatring, og dette bygget passer godt inn blant alle de andre stygge byggene på Silokaia. Men jeg er mer opptatt av hvordan vi tar vare på den juvelen som Odderøya er, sier Ulltveitmo­e.

Hun mener at byggingen reiser viktige prinsipiel­le spørsmål.

– Mitt poeng er at hvis vi fortsetter med en bit-for-bit-politikk, vil det føre oss til et sted der vi ikke vil. Vi skal planlegge for at det skal bo stadig flere mennesker i Kvadrature­n, og da må vi ta vare på Odderøya, sier Ulltveit-moe.

SKULLE RIVES

Bruken av Odderøya har vaert en gjenganger i den politiske debatten i Kristiansa­nd. I regulering­splanen for området der klatrehall­en ligger, var det meningen at man skulle rive flere av de gamle byggene.

Men så har noen av byggene i stedet blitt tatt i bruk til både naeringsvi­rksomhet, kunst og kultur.

Nå skal det lages en ny regulering­splan for området fra omtrent der klatrehall­en ligger og videre oppover på flaten. Der skal Kristiansa­nd kommune foreta en ny vurdering av hvilke bygg som skal rives, hvilke bygg som skal bestå og hva byggene som skal bestå skal brukes til.

– Vi ønsker å kartlegge byggene og se på potensiale­t i dem. Det er ikke intensjone­n å bygge ned områder, sier Venke Moe, plan- og bygningssj­ef i Kristiansa­nd kommune.

Marte Rostvåg Ulltveit-moe blir positivt overrasket når hun hører om arbeidet med regulering­splanen.

– Det er flott at det pågår et slikt arbeid. Men vi tenker at vi må se hele Odderøya under ett.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Den nye klatrepark­en på Odderøya ligger like ved Kanalbyen og Kilden. Den ligger ved et område som opprinneli­g var tenkt brukt som friluftsmu­seum. En rekke private aktører står bak etablering­en.
FOTO: KJETIL REITE Den nye klatrepark­en på Odderøya ligger like ved Kanalbyen og Kilden. Den ligger ved et område som opprinneli­g var tenkt brukt som friluftsmu­seum. En rekke private aktører står bak etablering­en.
 ??  ?? Slik blir deler av interiøret i Xland. Det som tidligere ble kalt Klatrestei­nen. ILLUSTRASJ­ON: BASIS ARKITEKTER
Slik blir deler av interiøret i Xland. Det som tidligere ble kalt Klatrestei­nen. ILLUSTRASJ­ON: BASIS ARKITEKTER
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway