Fædrelandsvennen

Stengte rekefelt påvirker rekeprisen­e

- KJETIL REITE

På grunn av for mange små reker, har Fiskeridir­ektoratet bestemt å stenge to store felt for rekefiske i Skagerrak.

– Dette er to felt der flåten opererer mye, så dette er relativt dramatisk for de som driver med rekefiske, sier Jan Birger Jørgensen, assisteren­de generalsek­retaer i Norges Fiskarlag.

To store felt i Skagerrak ble stengt ned på torsdag. Bakgrunnen for stengingen er for mange små reker. Hvis disse blir fisket, kan det vaere uheldig for bestanden på sikt siden tilveksten av nye reker blir for dårlig.

– Det er et økende fokus på undermåls reker i fangstene. Vi er opptatt av å ta vare på yngel og ha et baerekraft­ig fiske. Men det har kommet et nytt regime, og det skal mindre til før det blir stenging, sier Jørgensen.

Snorri Palmason fra regulering­sseksjonen i Fiskeridir­ektoratet sier til Faedreland­svennen at de har fulgt en anbefaling fra egen overvåknin­gstjeneste da de besluttet å stenge ned feltene.

– Er det mye småfisk, kan vi stenge ned i 14 uker, sier han.

Med to uker stenging vil tilgangen på reker gå ned.

– Stengte rekefelt reduserer områdene det kan fiskes på, og har noe påvirkning på det totale kvantumet som blir fisket, sier Kjellarild Tøfte, daglig leder i Skagerrakf­isk.

De har nå varslet økning i prisene fra 18. mars. Da vil en kilo reker koste 120 kroner for mottakssta­sjonene, mot 107 kroner i dag. Noe av grunnen er altså at felt stenges.

Ifølge Jan Birger Jørgensen jobber de nå med å teste ut redskaper som fungerer slik at de minste rekene slipper unna. Men problemet har vaert at det likevel blir for mange småreker som blir fanget.

I tillegg skal det fastsettes endelig totalkvote for rekebestan­den i løpet av april, og ifølge Jørgensen er det mye som tyder på at det blir en nedgang i kvoten sammenlign­et med tidligere år.

 ?? ARKIVFOTO ?? Det blir mindre tilgang på reker i tiden framover. Skagerrakf­isk har varslet økte priser.
ARKIVFOTO Det blir mindre tilgang på reker i tiden framover. Skagerrakf­isk har varslet økte priser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway