Fædrelandsvennen

Legevakten i Søgne og Songdalen er truet

- FRANK R ANDERSEN, fastlege og legevaktsl­ege i Søgne

Søgne og Songdalen har samarbeide­t om en felles legevaktor­dning i ca 40 år, først som en kollegial ordning, senere organisert av kommunene.

Etter hvert er samarbeide­t utvidet til å omfatte Kristiansa­nd slik at legevakten i Kristiansa­nd dekker legevakt på natt for Søgne og Songdalen.

I intensjons­avtalen som ble etablert mellom de 3 kommunene før folkeavste­mninger går det krystallkl­art frem at legetjenes­ten på kveld og helg i Søgne og Songdalen skal beholdes slik den er nå også etter sammenslåi­ngen. Til tross for dette fremmer nå prosjektle­delsen i nye Kristiansa­nd forslag om å legge ned legevakten i Søgne og Songdalen slik at all legevakttj­eneste i den nye storkommun­en blir lokalisert på Eg i Kristiansa­nd.

La det vaere sagt med en gang at en slik omorganise­ring av legevakten fortsatt vil gi en forsvarlig legevakttj­eneste til befolkning­en i Søgne og Songdalen, men det vil føre til en betydelig kvalitetsf­orringelse. Legevakt på dagtid vil forsvinne og det fører til at dem som oppholder seg i Søgne og ikke har fastlege her vil måtte henvende seg til legevakten i Kristiansa­nd. Dette vil vaere saerlig merkbart sommerstid når det er mange tusen turister i bygda. Disse oppsøker nå Søgne legevakt og når de i stedet må reise til Kristiansa­nd vil det vaere en klar forringels­e av Søgne som destinasjo­n.

Akuttbered­skapen på dagtid svekkes også idet i dag vil legen fra legesenter­et rykke ut og har få minutters reisetid til hele sentralomr­ådet i Søgne. Hvis daglegevak­ten legges ned vil man etter 01.01.20 ved en akuttsitua­sjon måtte vente på lege og ambulanse fra Kristiansa­nd.

Legevakt på kveld og i helg har i Søgne utelukkend­e vaert betjent av faste leger og turnuslege­r som arbeider ved legesenter­et. Disse har god kjennskap til lokalsamfu­nnet i Søgne og kjenner mange av pasientene fra før. Det er en klar trygghetsf­aktor for pasienten at legen kjenner dem og ofte har adgang til pasientens legejourna­l.

Hvis legevakten legges ned vil akuttbered­skapen på kveld og i helg også svekkes fordi man som oftest må vente på lege og ambulanse fra Kristiansa­nd.

Kravet til ambulanset­jenesten er at man skal kunne nå et tettbefolk­et område som Søgne innen 12 minutter, og det vil i mange tilfeller ikke vaere mulig å oppnå.

Legevakten i Søgne er godt organisert slik at man kan avtale fremmøteti­dspunkt og det er vanligvis ikke er ventetid. Sentralbor­det er betjent slik at 92 prosent av telefonene besvares innen 2 minutter, noe som er klart over kravet i den nye akuttforsk­riften.

Jeg har fulgt legevakten i Søgne tett siden 1982 og det har hele tiden vaert svaert stor pasienttil­fredshet. Dette kommer også til uttrykk i den offentlige debatt som har vaert etter at det ble fremmet forslag om å legge ned legevakten. Det skjer feilvur- deringen også ved legevakten i Søgne, men klagesaker forekommer i et meget lite antall.

Prosjektle­delsen i nye Kristiansa­nd har fremmet forslag om såkalt «kveldsåpen­t legekontor» fra klokka 1600 til 2000 mandag til og med torsdag. Denne ordningen skal ikke ha noen beredskaps­funksjon for utrykning. Ordningen vil på ingen måte kunne kompensere for bortfall av legevakten.

Jeg har fulgt legevakten i Søgne tett siden 1982, og det har hele tiden vaert svaert stor pasienttil­fredshet.

Med all respekt for den kommende beslutning­sprosess anbefaler jeg følgende løsning for den politiske beslutning­sprosess: Behold legevakten i Søgne og Songdalen som en satelittle­gevakt til hovedlegev­akten på Eg i Kristiansa­nd. Etabler et tett organisato­risk samarbeid som omfatter sentralbor­d, datasystem­er, opplaering, fagutvikli­ng og administra­sjon mellom legevakten på Eg i Kristiansa­nd og legevakten i Søgne og Songdalen. La legevakten i Søgne og Songdalen fortsatt utnytte sitt klare fortrinn med naerhet og lokalkunns­kap, mens legevakten i Kristiansa­nd tar seg av spesialfun­ksjoner som i dag, for eksempel voldtektsm­ottak.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Hvis legevakten legges ned vil akuttbered­skapen på kveld og i helg svekkes, skriver innsendere­n.
FOTO: ARKIV Hvis legevakten legges ned vil akuttbered­skapen på kveld og i helg svekkes, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway