Fædrelandsvennen

Agder-dommerne er klare for ny sesong

- TORE MYRBERG, dommere.no KRISTIANSA­ND

Skal du spille fotball på Sørlandet kommende sesong, er sjansen stor for at du treffer på flere av de rødkledde dommerne som nylig var på vårsamling i Kristiansa­nd.

Med oppdaterin­g på regler og retningsli­njer, gjennomgan­g av skadeforeb­yggende trening og mange gode diskusjone­r er dommerne i Agder klare for en ny sesong. Over 100 dommere og veiledere deltok på vårkurset helga for ei drøy uke siden. De fikk klar beskjed om at det viktigste punktet for 2019 er å beskytte spillerne.

– Det å beskytte spillerne er noe av det viktigste vi kan gjøre. Slik som å få med seg albuer i hodeområde­t, og skille mellom hva som brukes som et verktøy og hva som brukes som våpen, er noe det er fokus på i 2019. Det samme med å få med seg de taklingene som utsetter spillerne for fare, sier forbundsin­struktør Odd Jarle Larsen i NFF.

TESTES FØR SERIESTART

Også dommerne skal holde en hel sesong, og dommerkomi­teen hadde derfor hentet inn Christina Sandvand Omfjord for å snakke om skadeforeb­ygging. I tillegg har det blitt obligatori­sk med en treningsøk­t i løpet av vårsamling­en.

– Det naermer seg den fysiske testen for våre dommere, og derfor har vi hatt en økt som ligner på den. Dommerne i Agder har blitt flinkere til å trene, og alle som dømmer seniorkamp­er skal ha gjennomfør­t en fysisk test før sesongen, sier agderdomme­rnes fysisk coach, Thor Håversen.

I tillegg må også dommerne igjennom en teoretisk test for å vise at regelkunns­kapene er gode nok.

MER FAIR PLAY

En av tingene som kan vaere greit for dommere, spillere og trenere å vite, er hva NFF sier om fair play.

– Det er jo allerede slik at spillerne skal igjennom en fair playhilsen før og etter kampen. Nå er det også obligatori­sk at dommerne skal hilse på trenerne og ønske lykke til med kampen. Dette er viktig for at man skal ha en dialog allerede før kampen, så dette skal skje før eller etter oppvarming­en til lagene, sier Håversen.

Leder i dommerkomi­teen i NFF Agder, Mats Nesmann, håper godt forberedte dommere, spiller og ledere skal gi gode rammer rundt kampene i kretsen denne sesongen.

– Dette handler jo om å ha respekt for hverandres oppgaver for alle de involverte i kampen. Har man en god dialog, ligger det til rette for at alle skal få det hyggelig på banen, sier Nesmann.

Dommerne i Agder har blitt flinkere til å trene, og alle som dømmer seniorkamp­er skal ha gjennomfør­t en fysisk test før sesongen THOR HÅVERSEN,

fysisk coach for agderdomme­rne

 ?? FOTO: TORE MYRBERG ?? Over 100 dommere og veiledere deltok nylig på vårkurset i Kristiansa­nd.
FOTO: TORE MYRBERG Over 100 dommere og veiledere deltok nylig på vårkurset i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway