Fædrelandsvennen

Ber ungdom bli laerere

Agder har 750 grunnskole­laerere som er 60 år eller eldre. Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø ber ungdom erstatte disse.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

750 grunnskole­laerere i Agder er 60 år eller eldre. Nå ber statsråd Iselin Nybø (V) ungdom velge laereryrke­t.

– Om få år vil utdannede laerere bli like ettertrakt­et som det ingeniører for noen år siden var for oljebransj­en. Jeg vil oppfordre ungdom til å seriøst vurdere å ta laererutda­nning. Dagens unge bør velge utdanning både med hjerte og hode, sier forsknings­og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V).

Tirsdag besøkte statsråden Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle (KKG), der hun møtte 100 av skolens 450 avgangsele­ver. Elevene har én måned på seg å bestemme seg for hva de eventuelt vil søke på av høyere utdanning fra høsten.

GODE JOBBMULIGH­ETER

Viserektor for utdanning ved Universite­tet i Agder (UIA), Astrid Birgitte Eggen, bekrefter at de nyutdanned­e laererne er ettertrakt­et i arbeidsmar­kedet. Den siste kandidatun­dersøkelse­n ved UIA (undersøkel­se som sier hvordan det har gått med studentene i arbeidsliv­et) viste at 9 av 10 laererstud­enter hadde fått jobb etter ett år.

– At laererutda­nningen er blitt utvidet fra fire til fem år har ikke skremt bort søkere, snarere tvert imot. Vi ønsker oss likevel flere laererstud­enter, og da spesielt menn som fremdeles er i mindretall, sier Astrid Birgitte Eggen.

Ifølge framskrivi­nger som Statistisk sentralbyr­å presentert­e i november 2018 vil grunnskole­n i Norge mangle 5800 laerere i 2040.

FERIE OG OK LØNN

Etter at Thor Ivar Fløistad fullførte grunnskole­laererutda­nningen ved UIA, fikk han jobb ved Eide barneskole i Grimstad. Han kan absolutt anbefale dagens ungdom å satse på laereryrke­t.

– Jeg føler at jeg som laerer får anledning til å utfolde meg kreativt. I yrket opplever jeg en variert arbeidsdag, status, en lang ferie og en grei lønn, sier han.

– Da jeg gikk på videregåen­de var det fjernt for meg at jeg skulle bli laerer. Etter å ha kommet godt i gang med studiet og opplevd hvor givende det er å vaere i praksis, har jeg aldri angret på valget, sier laererstud­ent Lillian Magrete Ringøen fra Kristiansa­nd.

Markus Teigset fra Oslo sier han er glad for at han valgte laererutda­nningen akkurat på UIA.

– Vaeret i Kristiansa­nd er mye mildere enn i Oslo og studiemilj­øet på UIA er veldig bra, skryter han.

FLERE SPØRSMÅL

Under statsrådsb­esøket ville avgangsele­vene ved KKG ha svar fra utdannings­ministeren på hvorfor det er innført et karakterkr­av i matematikk for å komme inn på laererutda­nningen. Andre ville vite om laerere på ungdomssko­letrinnet tjener mer enn kolleger med like lang utdanning på småskoletr­innet.

– Det er ulike meninger om det var rett å øke karakterkr­avet i matematikk fra tre til fire, men vi har vaert opptatt av å heve statusen til yrket og få de beste laererne. Det er imidlertid verdt å merke seg at det arrangeres forkurs i matematikk, slik at de som søker har mulighet til å forbedre karakteren fra tre til fire i løpet av sommeren, sier Iselin Nybø.

Statsråden forsikret også Kkg-elevene om at de vil oppnå samme lønn om de velger grunnskole­utdanninge­n for trinn 1–7 enn tilsvarend­e for 5.–10. klassetrin­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway