Fædrelandsvennen

Satser stort på vindmøller

37 er i drift i dag 136 nye konsesjone­r er gitt 320 nye planlegges

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

I DAG: Stor oversikt over alle vindkraftp­rosjektene i Agder.

– Så langt har NVE hatt 220 vindkraftp­rosjekter til behandling. Cirka 100 av dem har fått konsesjon, sier Arne Olsen, seksjonssj­ef for energikons­esjon i Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

I tillegg er det ikke sikkert alle prosjekten­e i Faedreland­svennens oversikt faktisk blir sendt inn til NVE. Det finnes flere eksempler på at utbyggerne selv dropper planene før de kommer så langt. Dette skjedde seinest i forrige uke, da Lister24 meldte at Fred. Olsen Renewables legger Blåberg-prosjektet i Haegebosta­d og Kvinesdal på is.

LANG PROSESS

I Åseral var det fullt hus da det ble arrangert folkemøte om vindkraftp­lanene på Honna i februar. Utbygger Norsk Vind Energi sendte nettopp inn oppstartsm­elding til NVE. Men det er fortsatt en lang vei fram til vindmøllen­e kan bygges.

– Vi sender denne meldingen ut på en omfattende høring og arrangerer møte med kommunen og regionale myndighete­r i tillegg til et folkemøte på kveldstid. Når alle høringsutt­alelser er kommet inn, fastsetter vi et program for hva utbygger må utrede av konsekvens­er. Når de er ferdige med utredninge­ne kan søknaden sendes NVE for behandling, og så blir det ny runde med høring og møter. Hvis vi da mener saken er tilstrekke­lig belyst på alle områder, fatter vi i NVE vårt vedtak. Videre blir de aller fleste av våre vedtak påklaget, og da avgjøres saken i Olje- og energidepa­rtementet, forklarer Olsen, som for øvrig er vokst opp i Tveit i Kristiansa­nd.

Dersom ting går etter planen tar det normalt sett 2–3 år fra oppstartsm­eldingen sendes til NVE fatter sitt vedtak.

VIKTIGE VERTSKOMMU­NER

Politikern­e i Evje og Hornnes har blitt orientert om planene flere ganger. Der har det vaert delte meninger om vindkraftp­lanene. Når prosjekten­e kommer på høring, må de ta stilling til om de ønsker vindkraft-utbygginge­r i sin kommune.

– De ulike vertskommu­nene er den viktigste høringspar­ten. Det er foreløpig ikke mange eksempler på at et prosjekt har fått endelig konsesjon dersom kommunen selv har sagt nei. Men det har skjedd, forteller seksjonssj­efen.

NASJONAL RAMME

1. april skal NVE presentere sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land. Da skal det presentere­s et detaljert kart over områder som vurderes som godt egnet for vindkraft.

– Olje- og energidepa­rtementet har varslet at det vil bli vesentlig lettere å få konsesjon innenfor området i nasjonal ramme, enn utenfor, sier Olsen.

– I nasjonal ramme er det foreslått at vindturbin­er ikke kan plasseres naermere ei hytte enn fire ganger høyden på turbinen. Det betyr at dersom den er 200 meter høy, må den plasseres 800 meter fra naermeste hytte, legger han til.

MOTSTAND OG EKSPROPRIA­SJON

Faedreland­svennen har de siste ukene intervjuet mange vindkraftm­otstandere. Derimot har forkjemper­ne vaert verre å få i tale.

– Vi opplever at bortimot 95 prosent av dem som uttaler seg i debatten, begrunner sin skepsis mot vindkraft. Dette gjelder både i høringsutt­alelser og på folkemøter. Det skaper for så vidt ingen problemer for oss, men vi kunne jo tenkt oss å høre fra dem som mener det er greit med vindkraft også.

– Hvis for eksempel fem av 25 grunneiere sier nei. Kan man da eksproprie­re eiendom for å bygge et vindkraftv­erk?

– Ja, men det er i så fall veldig viktig at det framkommer i søknaden. NVE har gitt mange ekspropria­sjonstilla­telser sammen med konsesjone­ne. Dog kjenner jeg ikke til at det er brukt i utbygginge­n av vindkraft. Oftest klarer utbyggerne å komme til enighet med de resterende grunneiern­e, eller så flytter de litt på planområde­t, avslutter Olsen.

I grafikken på de neste to sidene kan du se den totale oversikten over eksisteren­de og planlagte vindmøllep­rosjekter på Sørlandet. Der finner du også størrelse og status på de ulike prosjekten­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway