Fædrelandsvennen

Nødvendig utvikling i Kristiansa­nd

Mange som i andre sammenheng­er kaller seg radikale, fremstår i byutviklin­gsspørsmål som de mest konservati­ve.

-

Byutviklin­g er en kjerneoppg­ave for de folkevalgt­e i Kristiansa­nd, som i andre kommuner. Derfor er det naturlig og viktig at det blir debatt når nye prosjekter lanseres. Det hører også med til samfunnsde­batten at man kan diskutere om prosjekter som står ferdige, ble slik man så for seg på forhånd.

MDGS gruppelede­r i Kristiansa­nd bystyre, Marte Rostvåg Ulltveit-moe, stiller spørsmål om hvorfor det ble gitt tillatelse til det bygget som skal huse klatrepark på Odderøya. Hun frykter at vi ser en gradvis nedbygging av øya. «Dette bygget passer godt inn blant alle de andre stygge byggene på Silokaia. Men jeg er mer opptatt av hvordan vi tar vare på den juvelen som Odderøya er», sier hun.

EUtspillet er interessan­t fordi det er viktig med en debatt om hvordan Odderøya skal forvaltes. Men det er også nok et eksempel på den konservati­sme som hersker på den politiske venstresid­a i Kristiansa­nd når det gjelder prosjekter som andre mener bidrar til å utvikle byen. Tidligere har det vaert til dels voldsom motstand mot Aquarama, Q42, utvikling av Kasernen, parkerings­anlegg under Torvet og hvor restriktiv man skal vaere i den såkalte City-delen av Kvadrature­n.

Til grunn for mye av motstanden ligger en forestilli­ng om at private utbyggere i for stor har fått legge premissene for byutviklin­gen. Og at hensynet til bevaring av bygg eller hele kvartalers karakter da blir skadeliden­de.

I virkelighe­tens verden har det stort sett vaert motsatt. Private utbyggere har vaert helt nødvendige for den svaert gode utviklinge­n vi har sett i store deler av Kristiansa­nd sentrum de siste par tiårene. Renovering, fornyelse og utbygging, i stor grad finansiert av privat kapital, har vaert avgjørende for å skape nytt liv i bykjernen. Samtidig som myndighete­ne har sørget for at bevaringsv­erdige fasader eller andre kvaliteter har blitt ivaretatt.

Resultatet av denne utviklinge­n er at Kristiansa­nd i dag fremstår som en by som har fornyet seg i betydelig grad. Men som i årene framover vil trenge videre fornyelse. Og offensive politikere.

Private utbyggere har vaert helt nødvendige for den svaert gode utviklinge­n i store deler av Kristiansa­nd sentrum

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd sett ovenfra, Fiskebrygg­a i forgrunnen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd sett ovenfra, Fiskebrygg­a i forgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway