Fædrelandsvennen

Disse to føler seg presset til avtale om vindmøller

23 av 25 grunneiere har skrevet under på at de vil avgi grunn til 80 vindmøller. De to siste fortviler over presset de nå føler om å gjøre det samme.

-

Geir Lode og Dag Ingvard Sandåker ønsker kun å leve i fred med sine eiendommer uten å skulle stirre inn i 200–250 meter høye vindturbin­er. For ikke å snakke om å høre dem.

– Det har blitt en del søvnløse netter i det siste, medgir de begge.

Vi står på toppen av Honnaheia i Åseral. Fjellstrek­ket er på vel 40.000 mål. 70 prosent av området ligger i Åseral, resten i Evje og Hornnes. Med vel 800 meter over havet er utsikten praktfull. Det er en nydelig solskinnsd­ag og helt vindstille. Ikke en lyd er å høre bortsett fra knasingen av snø mens vi går bortover.

– Her er jakt- og fiskemulig­hetene glimrende, sier Lode og strekker armen utover.

PERFEKT STED

Han og samboeren hadde lett etter fjellgård i flere år før de fant det perfekte stedet i 2017. De ønsket at det skulle vaere langt til neste nabo for å vaere her i fred og ro. Og drive med jakt og fiske.

Det samme gjelder Sandåker og hans samboer. De eier en familiegår­d på 1200 mål et sted og en tomt med en hytte på litt lenger unna på heia. To fritidseie­ndommer har de i tillegg.

Begges eiendommer vil bli omringet av vindmøllen­e. Og skulle Lode si nei, får han likevel en vindmølle plassert på en kolle rett i front av hytta si. Vindmølla vil strekke seg like høyt til himmels som selve kollen er – altså 200– 250 meter.

KAN LIKE GJERNE SELGE

– Det har jeg ikke mye lyst til å se på eller høre. Den mølla og alle andre vil dominere hele synsfeltet, sier Lode og føyer til:

– Da kan vi like gjerne selge stedet. Alt vil vaere ødelagt for vårt tilfelle. Vi har ikke lenger den naturen, friheten og freden vi hadde da vi kjøpte.

Det har gått akkurat et år siden de aller første gang hørte om vindmøllen­e. De direkte berørte

 ??  ?? Som de eneste to av 25 grunneiere nekter Geir Lode og Dag Ingvard Sandåker å skrive under på å få vindmøller på sine eiendommer her på Honnaheia i Åseral. Men de føler presset på seg om å gi seg.
Som de eneste to av 25 grunneiere nekter Geir Lode og Dag Ingvard Sandåker å skrive under på å få vindmøller på sine eiendommer her på Honnaheia i Åseral. Men de føler presset på seg om å gi seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway