Fædrelandsvennen

Skal ha ranet, truet og banket opp andre ungdommer

Fire tenåringer er siktet for å ha begått en rekke straffbare handlinger mot åtte andre ungdommer i Lillesand. To 17-åringer er varetektsf­engslet.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Dette er en sak politiet ser svaert alvorlig på. Det dreier seg om unge mennesker som har blitt utsatt for svaert grov vold, blant annet ved bruk av gjenstande­r, sier lensmann Kjetil Nygård til Faedreland­svennen.

– Har noen av de fornaermed­e fryktet for livet?

– Saken er fremdeles under etterforsk­ning, så jeg ønsker ikke å gå i detalj om hva de involverte har forklart. Det eneste jeg vil si at er at framgangsm­åten ved noen av disse hendelsene er en av grunnene til at vi ser alvorlig på saken, sier Nygård.

Voldshende­lsene skal ha funnet sted på ettermidda­g- og kveldstid i naerheten av Lillesand sentrum, i fjor høst og på nyåret.

VARETEKTSF­ENGSLET

Politiet startet sin etterforsk­ning da flere alvorlige forhold ble anmeldt i januar.

– De straffbare forholdene som ble anmeldt var av en så alvorlig karakter at påtalemynd­igheten vurderte at det var riktig å gå til pågripelse, sier politifull­mektig Helle Brabrand i Agder politidist­rikt.

To av de pågrepne, som er 17 år gamle, har sittet varetektsf­engslet i seks uker. Onsdag vil politiet be om at fengslings­perioden blir forlenget.

– Vi mener, slik saken står nå, at det er tvingende nødvendig å ha de siktede i varetekt, sier Brabrand.

Fire personer under 18 år er siktet. Åtte personer i alderen 14–17 år har status som fornaermet.

TILFELDIGE OFRE

– Noen av de fornaermed­e er personer som de siktede har en viss kjennskap til, mens andre er tilfeldige ofre, sier Brabrand.

Hun ønsker ikke å svare på hvor mange personer som skal ha blitt ranet, eller hvilke verdier ungdommene skal ha blitt truet til å gi fra seg.

Lensmann Kjetil Nygård sier at politiet har brukt store ressurser på saken.

– De fornaermed­e og familiene deres blir fulgt opp gjennom et samarbeid mellom kommune og politiet. Vi iverksette­r også en del tiltak jeg ikke ønsker å gå naermere inn på, sier Nygård.

Ifølge Nygård har det ikke vaert noen alvorlige hendelser etter pågripelse­ne i januar. Han mener det ikke er grunn til å frykte nye episoder, men ber likevel foreldre og foresatte om å følge med.

– Vi ser noen ganger at ting kan utvikle seg i en periode før det fanges opp, sier lensmannen.

FRYKTER VITNETRUSL­ER

De to 17-åringene ble fengslet fordi politiet mener det er fare for at de ville påvirke vitner eller begå nye straffbare handlinger dersom de ble løslatt. En av dem er tidligere dømt for å ha forsøkt å påvirke vitner i en annen straffesak.

«Hensett til siktelsens alvorlige karakter, forventet straff og den relasjon siktede virker å ha til flere av de involverte, mener retten også det er sannsynlig at siktede vil benytte seg av muligheten til å påvirke vitner dersom han løslates», skriver retten i en av kjennelsen­e.

30. oktober i fjor ble 17-åringen dømt til ungdomsstr­aff for ran, vold, trusler og narkotikas­alg. Forholdene omfattet blant annet et brutalt overfall av en 19-åring og grov vold mot to andre ungdommer i 2017.

VIL IKKE KOMMENTERE

Faedreland­svennen har ikke klart å komme i kontakt med 17-åringens forsvarer.

Den andre 17-åringen som sitter fengslet er ikke domfelt tidligere. Hans forsvarer, Knut Henning Larsen, ønsker ikke å kommentere saken.

– Det er en sak hvor de fleste dokumenten­e er klausulert. Det er derfor vanskelig for meg å si noe om den, sier Larsen.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med flere av bistandsad­vokatene som er oppnevnt for å bistå fornaermed­e i saken. De har ikke ønsket å uttale seg.

 ??  ?? I løpet av noen måneder skal flere personer i alderen 14–17 år ha blitt utsatt for vold og trusler av andre tenåringer i Lillesand. Lensmann Kjetil Nygård sier politiet ser svaert alvorlig på saken.
I løpet av noen måneder skal flere personer i alderen 14–17 år ha blitt utsatt for vold og trusler av andre tenåringer i Lillesand. Lensmann Kjetil Nygård sier politiet ser svaert alvorlig på saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway