Fædrelandsvennen

Skal utvide til tre felt i Kristiansa­nd-tunnel

- HENRIK IHME

Politikern­e skaffet til veie nok penger til at Statens vegvesen kan utvide E 18 Haumyrheit­unnelen med et kollektivf­elt i østgående retning.

Tunnelløpe­ne i Haumyrheit­unnelen ble åpnet for trafikk i 1992 og 1994, og er nå klare for en solid oppgraderi­ng, slik Faedreland­svennen har meldt tidligere.

– Det er et omfattende arbeid som skal gjøres, sier Egeland, som er prosjektle­der for rehabilite­ringen av Haumyrheit­unnelen.

I utgangspun­ktet var ikke et nytt kollektivf­elt en del av prosjektet, men politikern­e i Atp-utvalget (areal og transportp­lan) ompriorite­rte penger innenfor forlengels­en av bompengepa­kka, og har satt av totalt 70 millioner kroner til jobben.

Totalt koster oppgraderi­ngen av tunnelen 180 millioner kroner, og staten dekker resten av regninga.

– Bakteppet for utvidelsen er at vi allerede skal oppgradere tunnelen, og derfor er det fornuftig å gjøre dette arbeidet samtidig, sier Egeland.

Selve anleggsarb­eidet på E 18 og i tunnelen vil ta 10–11 måneder, og tidligst starte opp i april 2020.

Men før dette skal det bygges en omkjørings­vei rundt tunnelen for trafikk inn mot byen. Når arbeidet med tunnelen er ferdig, skal denne veien fjernes. På den måten vil det hele tiden vaere fire åpne felt gjennom anleggsper­ioden.

Når arbeidet er ferdig blir det et sammenheng­ende kollektivf­elt fra Narviga, over nye Varoddbrua, gjennom tunnelen og ut til Rona.

– I vestgående retning blir det ikke kollektivf­elt. Her vil det først starte når du er gjennom tunnelen og kommer til broa, sier Egeland.

Jostein Akselsen, sjefingeni­ør i Statens vegvesen, forklarer at tunnelen utvides i østgående retning ettersom Rona skal vaere et viktig knutepunkt for kollektivt­rafikk.

– Utvidelsen er behovsstyr­t, og det har ikke vaert snakk om å utvide i motsatt løp, sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway